NATO Zirvesi: Trump şimdi de yüzde 4 savunma bütçesi istiyor

Belçika’nın Brüksel şehrindeki NATO Zirvesi’nde savunma harcamaları konusu temel gündem iken, Donald Trump’ın milli gelirlerin yüzde 4’ü kadar savunma harcaması istediği iddia ediliyor.

Brüksel’deki zirvenin ana gündemi olarak üye ülkelerin savunma harcamaları belirlenmişti. ABD Başkanı Donald Trump’ın daha önce yaptığı milli gelirin yüzde 2’sinin savunma harcamalarına ayrılması yönündeki 2014’deki kararda ısrarcı olduğu biliniyor.

Zirvedeki müzakereler esnasında birçok ülkenin en geç 2024’e kadar milli gelirlerinin yüzde 2’sini savunmaya harcama konusunda taahhütte bulunduğu bildiriliyor. Bu konuda ABD’nin en sert tepki gösterdiği ülke olarak Almanya öne çıkıyordu. Milli gelirinin sadece yüzde 1,24’ünü savunmaya harcayan Almanya’ya tepki gösteren Donald Trump, özellikle Rusya’ya enerji alanındaki bağımlılığı sert bir dille eleştirmişti.

Donald Trump’ın ABD’nin NATO’ya ödediği katkı payını azaltma tehdidini gündemde tutmasının birçok ülkenin daha fazla savunma harcaması kararında etkili olduğu savunuluyor. Zira ABD, NATO bütçesinin beşte birini karşılarken, askeri kapasitenin dörtte üçü de ABD’den sağlanıyor.

TRUMP YÜZDE 4’E ÇIKTI

Son 1,5 yıldır NATO ülkelerinin savunma harcamalarını arttırması yönünde baskı yapan Trump’ın zirvenin ilk gününde yüzde 2’yi de aştığı öğrenildi.

Zirve kaynakları, Trump’ın NATO ülkelerinden savunma harcamalarını milli gelirlerinin yüzde 4’üne kadar çıkarma talebini dillendirdiği verilen bilgiler arasında.

SADECE 4 ÜLKE YÜZDE 2 HEDEFİNİ TUTTURDU

Bugün itibariyle ABD, İngiltere, Yunanistan ve Estonya yüzde 2 savunma bütçesi hedefini yerine getiren ülkeler iken, yıl sonuna kadar Lituanya, Letonya, Polonya ve Romanya’nın bu hedefe ulaşması bekleniyor. İttifakın diğer 15 üyesi, yüzde 1.4 sınırında bulunuyor ve taahhütlerini yerine getirmesi zor görünüyor. Bu ülkeler arasına Almanya, Belçika, Kanada, İtalya ve İspanya yer alıyor. Almanya yüzde 1,24 ile en dikkat çeken ülkelerden.