Mızraklı için 'rehineliğe devam' kararı

Rehin tutulan Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı'nın tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Görevi gasp edildikten sonra itirafçı Hicran Berna Ayverdi'nin aleyhine verdiği ifade doğrultusunda 22 Ekim'de tutuklanan Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı'nın duruşması görüldü. "Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla 7 yıl 6 ay ile 15 yıl arasında değişen hapis istemiyle açılan davanın ilk duruşması, Diyarbakır 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Duruşmaya rehin tutulduğu cezaevinden SEGBİS'le katılan Mızraklı'nın avukatları Amed Baro Başkanı Cihan Aydın, Mehmet Emin Aktar ve Zülal Erdoğan da duruşmaya katıldı.

Duruşmayı, DTK Eş Başkanı Bedran Öztürk, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDP milletvekilleri ve Diyarbakır İl Örgütü yöneticileri, CHP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Sayın, Saadet Partisi Milletvekili Cihangir İslam, KKP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, Emek Partisi MYK Üyesi Yusuf Karataş, sivil toplum örgütü temsilcileri izledi.

MIZRAKLI SAVUNMASI

Mızraklı'nın savunmasında öne çıkan bölümler şöyle:

"Savunmamı 700 kilometre uzaktan yapıyorum. Sevk edildiğim sırada başıma bir kaza gelse, bunun hesabını kim verebilirdi? Selahattin Demirtaş'ın ailesinin başına gelen kaza beni ziyaret edenlerin başına gelse ne olur, kim hesap verir? Bu iktidarın, siyasetçilerin başına çorap örme mevzusudur.

Kayyum atama tehditlerine rağmen demokrasiye olan inancımızla seçime girdik. Demokrasiye, halk egemenliğine inanıyoruz. Ağır saldırılara rağmen 'inadına barış, inadına demokrasi' dedik. Yaşanan kayyum rezaleti bunun perdelenmesidir. Kürt iradesi ‘sözde’ kavramına alınmıştır. İktidarın 'Kanal İstanbul Projesi' anlayışı, tüm projelerinin anlayışını ortaya çıkarmıştır. Biz Diyarbakır'ın yaralarını sarmaya gelmiştik. HDP'liler her gün gözaltına alınıyor. 'Terör' sözcüğü toplumu hipnotize edercesine, topluma karşı kullanılıyor. En büyük 'terör', kriz, yoksulluk, savaş üreten iktidardakilerdir. Yerel seçimlerde can suyu olduğumuz muhalefet buna sesiz kalıyor.

Siyasettin ve toplumun bu karanlıktan, bu labirentten çıkış yapması gerekiyor. Bu Kürt sorununun çözümüyle gerçekleşir. Barış, insanları, bizleri büyütür. Savaş küçültür ve kaybettirir.

Yargı konusu yapılması bile ayıp olan Sarmaşık Derneği üyeliğiyle başlamak istiyorum. Yoksullukla mücadele eden Sarmaşık Derneği çalışmaları büyük ilgi görmüştür. Çalışmaları İçişleri Bakanlığınca görevlendirilen Başmüfettiş ve müfettişlerin incelenmesinden geçmiş ve takdir görmüştür. Bu derneğin kapanmasının kararını verenler bir gün hesap verecektir. Bu vebalin altında kalacaklardır. Sivil toplum örgütü temsilcilerinin yanı sıra CHP ve AKP milletvekillerinin de üyesi olduğu bir dernekti.

İtirafçı değil, iftiracıya ilişkin 25 ayrı savunma yapabilirim. Bahsettiği ameliyat yağdan kıl çeker gibi ameliyat edilmiş. Bunlara kargalar güler. Bırakın normal birini, dağdan getirilen birinin işlemsiz alınması hastaneyi kapattırır. İtirafçının beyanları yalandır."

İFTİRALARINI SÜRDÜRDÜ

Verdiği ifadenin ardından Mızraklı'nın bulunduğu cezaevinden tahliye olan itirafçı Hicran Berna Ayverdi ise Çınar Adliyesi'ne ait SEGBİS odasından duruşmaya katıldı ve iftiralarını sürdürdü.

İtirafçı Ayverdi’nin bağlandığı SEGBİS odasında seslerin gelmesi üzerine Aydın, tanığa sorulan soruların ardından gelen fısıltının zabıta geçmesini talep etti.

Ardından dinlenen tanıklar, Berivan Savaş, Emin Ertuğrul ve Ahmet Anaç, Mızraklı'yla birlikte çalıştıklarını, Mızraklı'nın gece nöbetlerine kalmadığını, böyle bir ameliyatın kayıtsız yapılmasının imkansız olduğunu ifade etti.

İddia makamı, suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, kaçma ve saklama şüphesi gerekçesiyle tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti.

Ardından savunma yapan Mızraklı'nın avukatları Cihan Aydın, Mehmet Emin Aktar ve Zülal Erdoğan, davanın bir ceza davası değil, kayyumu meşrulaştıran bir dava olduğunu söyledi.

ERTELENDİ

Verilen aranın ardından mahkeme heyeti, mevcut delil durumu, kuvvetli suç şüphesi iddiasıyla Mızraklı’nın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 10 Şubat'a erteledi.

'SİYASİ SOYKIRIMA TANIKLIK EDİYORUZ'

Duruşmanın ardından adliye önünde bir araya gelen DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, DBP eş genel başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır ile beraberindeki kalabalık grup, mahkemenin kararına tepki gösterdi. Açıklamayı yapan Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, tek adam rejimini oturmak isteyenlerin bugün hukuk eliyle nasıl bir siyasi soykırım süreci yürüttüklerine tanık olduklarını söyledi.

Mahkeme heyeti, Mızraklı’nın tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı 10 Şubat’a erteledi.