Mengüç: İktidar salgın stratejisinden ötürü istifa etmeli

HDP Sağlık ve Sosyal Politikalar Komisyonu Eş Sözcüsü Dr. Samet Mengüç, salgının ağır sonuçları dolayısıyla AKP-MHP iktidarına tepki göstererek, "İktidar stratejisinin yanlışlığını kabul edip özür dilemeli ve istifa etmeli" dedi.

HDP Sağlık ve Sosyal Politikalar Komisyonu Eş Sözcüsü Dr. Samet Mengüç, HDP’nin salgın gündemine ilişkin görüşlerini yaptığı basın toplantısı ile açıkladı. HDP İstanbul İl Örgütünde yapılan toplantıya HDP eş genel başkan yardımcıları Şaziye Köse ve Naci Sönmez de katıldı.

Mengüç'ün açıklamalarının öne çıkan bölümleri şöyle:

"Başarısız olan Sağlık Bakanı istifa etmelidir. 29 Aralık 2019 tarihinde ilk Covid-19 vakasının Çin'de tanımlanmasının üzerinden neredeyse 11 ay geçti. Türkiye’de Mart, Nisan, Mayıs aylarında alınan kısmi önlemler ve sağlık emekçilerinin özverili mücadeleleri sayesinde büyük oranda kontrol altına alınan ilk pandemi dalgası ne yazık ki alınan sorumsuzca erken kararlar nedeniyle bugün itibariyle ciddi bir salgın dalgası haline gelmiştir. İstanbul başta olmak üzere birçok ilimizde hastanelerde ve özellikle yoğun bakım yataklarında ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır.

Pandeminin artmasının nedeni sürü bağışıklığı sisteminin tercih edilmesidir.

YAPILMASI GEREKENLER HATIRLATILDI

Gelinen durumun sorumlusu hükümet ve Sağlık Bakanlığıdır.

Pandemi ile mücadele tıbbi, sosyal ve ekonomik önlemlerle birlikte ele alınmalı, bu yönde kamuoyuna  bilgilendirme yapılmalıdır. Sürü bağışıklığından vazgeçildiği, insan ve toplum sağlığını her şeyin üstünde tutan bir strateji ye geçildiği hemen kamuoyuna bildirilmelidir.

Pandemi ile mücadeleye kamusal ve özel tüm kurumların (TTB, sağlık sendikaları, belediyeler, üniversiteler) mutlaka müdahil edilmelidir.

İnsan hareketleri ve yer değiştirmeler (şehirlerarası, şehir içi günlük yoğun yer değiştirmeler ) en aza indirilmeli, toplu ulaşımda hızla düzenlemeler yapılmalı, yoğun nüfus hareketleri olan alışveriş ve iş mekânları minimum kapasiteye indirilmeli hatta zorunlu üretim dışındaki tüm çalışma ortamları kapatılmalıdır.

Sağlık alt yapısı güçlendirilerek, ihtiyaç duyulan oranda sağlık çalışanı istihdamı hızla sağlanmalıdır. Sağlık çalışanlarının kişisel korunmaları eksiksiz sağlanmalı, çalışma koşulları ve çalışma süreleri yeniden düzenlenmelidir.

Tüm toplum hızla test kontrolünden geçirilmeli, karantina ve izolasyon eksiksiz uygulanmalıdır.

Yoksul ve kalabalık ortamlarda yaşayan temaslı veya şüpheliler kamu kuruluşlarında izolasyon mekanizmaları ile istihdam edilmeli ve her türlü ihtiyaçları kamu tarafından karşılanmalıdır.

Gıda, beslenme ve barınma ihtiyacı olan tüm insanların ihtiyaçları devlet tarafından karşılanmalıdır.

Kamu–özel ayırmaksızın tüm medya araçları, pandemi ile mücadele konusunda toplumu bilgilendiren yayınlar ve programlar yapmalıdır.

Mevcut durum bilimsel yaklaşımlarla derhal tespit edilmeli ve tüm veriler aralıksız olarak güncellenerek kamuoyu ile paylaşılmalıdır.

İktidar stratejisinin yanlışlığını kabul edip özür dilemeli ve istifa etmelidir.

İktidar pandemiyi fırsat olarak gördü ve buradan bir başarı hikayesi yaratmaya çalışıyor.

İnsanları yoksulluk ile baş başa bırakıp evlere kapanmalarını istemek insani değil."