Lira’da çöküş sürüyor: Dolar 5 TL sınırına dayandı

Türkiye’de kurulan yeni rejimle birlikte Türk lirası yeniden düşüşe geçti. Dolar, 5 TL sınırına dayandı.

Uzun bir süredir Dolar karşısında rekor düşüşler yaşayan Türk lirası, hafta başında iki darbe birden yedi.

Türkiye’de yeni kabine açıklandı. Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, damadı Berat Albayrak'ı Hazine ve Maliye Bakanlığı'na atadı. Erdoğan’ın Merkez Bankası üzerindeki etkisini arttıran bir kararname yayınlandı. Bu gelişmelerin ardından Lira hafta başında yüzde 3.5 değer kaybetti. Çarşamba gecesi New York borsasında Dolar, Türk Lirası karşısında tarihin en yüksek seviyesi olan 4.97’den işlem gördü.

Dolar kuru, günü 4.87’den açarken Commerzbank'ın kambiyo uzmanı Antje Praefke, "Erdoğan hükümetinde piyasa ekonomisini benimsemiş isimler yok, sadece kayırmacılık var. Bu iyi bir işaret sayılmaz” dedi

Berat Albayrak'ın önemi artarken, Cumhurbaşkanı şimdiye kadar bağımsız bir kurum olan Merkez Bankası'nı daha fazla kontrolü altına almak istiyor. Erdoğan daha önce de Merkez Bankası'nda daha fazla söz sahibi olma niyetini açıkça dile getirmişti.

Ekonomistler, Lira’yı destekleyici ve enflasyonu düşüren tedbirlerin alınmasını isterken, tedbirler arsında faizlerin düşürülmesini de sıralıyor. Ancak Erdoğan, Merkez Bankası üzerindeki etkisini arttırmayı tercih ederek, bu yönlü bir kararname çıkardı. Ekonomistler, Merkez Bankası’nın Erdoğan’a bağlanmasının kaçınılmazı ertelemekten başka bir anlamı olmayacağını düşünüyor.