LGBTİ Vali yasağı tanımadı: Tereddütsüz yürüyoruz

17. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası kapsamında Bakırköy’de miting düzenleme talebini, “Tereddütlü grup” diyerek reddeden İstanbul Valiliği’ne Taksim’de cevap veren LGBTİ’liler, “Tereddütsüz yürüyoruz” mesajı verdi.

17’inci İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası kapsamında Taksim’de yapılmak istenilen yürüyüşe getirilen Vali yasağını tanımayan LGBTİ’liler, basın açıklaması yapıp ara sokaklarda yürüyüş gerçekleştirdi. Sık sık gerginlik yaşadığı eylemde, polis LGBTİ’lilere içi biber gazı dolu plastik mermilerle saldırıp, Tarlabaşı istikametine sürmeye çalıştı. Bu keyfi uygulamaya karşı çıkan LGBTİ’liler, “Tereddütsüz yürüyoruz” mesajını vererek İstiklal Caddesi’ni terk etmedi.

İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi'nin Onur Yürüyüşü etkinlikleri kapsamında bu sene Bakırköy’de miting düzeleme talebinin İstanbul Valisi tarafından reddedilmesi üzere Taksim’de buluşuldu. İstiklal Caddesi’nin her sokak başını ablukaya alan polis, LGBTİ’lilerin Fransız Konsolosluğu önünden Tünel Meydanı’na yürümesine izin vermedi. Bu keyfi yasağı protesto etmek için Miss sokakta bir araya gelen kitle, burada basın açıklaması yaptı. Sokağı gökkuşağı rengine boyayan LGBTİ’liler, “Buradayız alışın gitmiyoruz” diye haykırdı. Sık sık, “Susma haykır eşcinseller vardır”, “Transfobi devlet yıkacağız elbet”, “Neredesin aşkım buradayım aşkım”, “Faşizme karşı bacak omuza”, “Aşk aşk hürriyet uzak olsun nefret” sloganlarının atıldığı eylemde, açıklamayı Yunus Emre Demir okudu.

‘LGBTİ DÜŞMANLIĞI DEVLET POLİTİKASI HALİNE GETİRİLDİ’

Bugün 17’incisi düzenlemek istenilen İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü, Valilik tarafından 5’inci kez yasaklandığına dikkat çeken Demir, “Güvenlik gerekçesiyle İstiklal Caddesi’ni tüm toplumsal muhalefete kapatan İstanbul Valiliği, Bakırköy için yaptığımız başvuruyu toplumsal tereddütlü grup olduğumuz iddiasıyla hukuksuzca reddetti. Bu yasak göstermiştir ki sadece Taksim değil tüm İstanbul LGBTİ+’lar için yasaktır. Ve hatta Antalya, Mersin, ODTÜ ve İzmir’deki yasaklarla birlikte LGBTİ+ düşmanlığı neredeyse bir devlet politikası haline getirilmiştir” dedi.

‘ESAS TEHDİT YÜRÜYÜŞÜ YASAKLAYANLARDIR’

Halkın huzur ve güvenliği, terör, genel ahlak, genel sağlık gibi birbiriyle alakası olmayan kopyala yapıştır gerekçelerle yürüyüşümüzü yasaklayanların devleti yönetemeyeceklerini bir kez daha gösterdiğini vurgulayan Demir, halkın huzurunu tehdit edenin yıllarca barışçıl şekilde gerçekleştirilen Onur Yürüyüşlerin değil, 5 senedir onur yürüyüşlerinde halka saldıran kolluk güçleri olduğunu kaydetti.

‘EŞİTLİĞİN OLMADIĞI BİR TOPLUMDA HUZUR MÜMKÜN DEĞİL’

“Görevlerini kötüye kullanan, halkın parasını çalan, kendi koltuk sevdalarını devletin beka sorunu gibi gösterenlerin bizleri genel ahlak gibi gerekçelerle yasaklama çabaları oldukça ironiktir” diyen Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sahip oldukları koltuğu kaybetmemek için LGBTİ+’lara yönelik nefreti körüklemekten çekinmeyen, sırf almayı hedeflediği birkaç oy için bir haftada LGBTİ+’ları 3 kere hedef gösteren devlet yetkilileri unutmamalıdır ki LGBTİ+’lar bu toplumun kendisidir. Bizleri hedef gösterenler ise tarihin çöplüğüne karışacak bir avuç güç sevdalısıdır. Biz kazanacağız, siz kaybedeceksiniz. LGBTİ+’ların taleplerine kulaklarını tıkayarak, bizleri “yolunu kaybetmiş, tereddütlü” bir grup gibi göstermeye çalışanlara inatla tekrar söylüyoruz: Bizler, mücadelemizde kararlıyız ve ne istediğimizi çok iyi biliyoruz! Anayasa’da cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği tanınmalıdır! LGBTİ+ cinayetleri cezasız kalmamalı, failler iyi hal indirimi almamalıdır. Eğitim, sağlık, barınma gibi en temel haklara erişimi engellenen LGBTİ+’ların hakları yasal güvence altına alınmalıdır. Eşitliğin olmadığı bir toplumda huzur da mümkün değildir.”

POLİS SALDIRDI

Açıklamanın ardından sloganlar eşliğinde ara sokaklardan İstiklal Caddesi’ne çıkmak isteyen kitleye polis içi biber gazı dolu plastik mermiler sıkarak saldırdı. Kitleyi Tarlabaşı istikametine sürmeye çalışan polise tepki gösteren LGBTİ’liler, İstiklal Caddesi’ni terk etmedi. TRT Tepebaşında bir araya gelen kitle burada bir kez daha basın açıklaması yaparak, “Alışın buradayız gitmiyoruz” dedi.