Kürt siyasetçi Gökmen Ç.'nin yargılanmasına başlandı

Alman Ceza Kanunu’nun 129b maddesinden hakkında dava açılan Kürt siyasetçi Gökmen Ç. “Vatandaşları Kürt Kültür Festivali, Newroz gibi etkinliklere katılmaya teşvik etmek, kutlamalara katılmalarını organize etmek” gerekçesiyle yargılanıyor.

Kürt siyasetçi Gökmen Ç. (38) hakkında Alman Ceza Kanunu’nun 129b maddesinden dava açıldı. Frankfurt’ta 2 Ocak’ta tutuklaman Gökmen Ç., bu tarihten itibaren Koblenz Cezevi’nde tutuklu bulunuyor. Kürt siyasetçi Gökmen Ç.’nin ilk duruşması 20 Ekim’de Koblenz Eyalet Yüksek Mahkemesi’nde görüldü. Hakkında hazırlanan iddianame ise Kürtlerin siyasal faaliyetlerinin nasıl kriminalize edildiğini de gösteriyor.  2017-2019 yıllarında Hessen, Rheinland-Pfalz ve Saarland eyaletlerinde 'bölge sorumlusu' olduğu iddiasıyla PKK üyeliğinden yargılanan Gökmen Ç. hakkında tepki toplayan şu suçlamalar da yer alıyor: Vatandaşları Kürt Kültür Festivali, Newroz gibi etkinliklere katılmaya teşvik etmek, kutlamalara katılmalarını organize etmek.

SİYASİ FAALİYETLERİNDEN YARGILANIYOR

Gazetemize konuşan Gökmen Ç.’nin avukatlarından Barış Yeşil, "Müvekkilim burada doğup büyümüş, üniversitede okumuş bir kişi. Dosyası 2017-2019 yılları arasında yürüttüğü faaliyetler ile ilgili. Bakıldığında herhangi bir şiddet eylemi yok, sadece siyasal faaliyetlerinden dolayı yargılanıyor" dedi.

TURAN DAVASININ DEVAMI

Gökmen Ç.’nin davasının geçtiğimiz aylarda 2 yıl 6 ay ceza verilen Kürt siyasetçi Mazhar Turan’ın devamı olduğunun altını çizen Avukat Yeşil, "İki dava arasında çok ortak nokta var. Davaya aynı heyet bakıyor. Mazhar’ın davasındaki delillerin hemen hemen birçoğu Gökmen’in davasında da kullanıyor; telefon dinlemeleri, mesajlar vs. Bu yüzden bu davayı Mazhar’ın davasının bir devamı olarak görüyorum" diye konuştu.

MAHKEME DE SİYASİ OLDUĞUNU BİLİYOR

"Bu davanın siyasi bir dava olduğunun mahkeme de biz de farkındayız" diyen Av. Yeşil, bu tür davaların tek amacının Kürt Özgürlük Hareketini kriminalize etmek olduğunu söyledi. "Müvekkilim şahsında Kürt Özgürlük hareketi yargılanıyor" diyen Av. Yeşil, Belçika yargısının PKK lehine aldığı kararı hatırlatarak şöyle devam etti: "Belçika’da verilen kararda Kürt Özgürlük Hareketi’nin 'terörist' bir örgüt olmadığı, iki taraflı bir çatışma olduğu ve bunun bir tarafı olduğu kararı verildi. Bu emsal karara rağmen Almanya, Türkiye ile olan çıkar ilişkilerinden kaynaklı siyasi tavrını değiştirmiyor."

TUTUKLANMASI TESADÜF DEĞİL

Kürt siyasetçi Gökmen Ç.’nin tutuklanmasının da bu çıkar ilişkilerinin sonucu olduğunu aktaran Av. Yeşil şunları belirtti: "Müvekkilim Gökmen Ç. için tutuklama kararı 27 Kasım 2019 gibi Kürtler için önemli olan bir tarihte hazırlandı. Yine 2 Ocak 2020’de tutuklanmasından kısa bir süre sonra Almanya Başbakanı Angela Merkel Türkiye’ye gitti. Türkiye’de Erdoğan ile yaptığı ortak basın açıklamasında PKK’nin 'terör örgütü' olduğunu ve buna göre davrandıklarını açıkladı. Son 5-6 yıldır ya Türkiye’den Almanya’ya bir heyet geldiği ya da Almanya’dan Türkiye’ye bir heyet gittiği zaman gözaltı-tutuklamalar oluyor.  Türkiye ve Erdoğan rejimine bir hediye gibidir bu davalar."

Gökmen Ç.’nin davasına 9 Kasım’da devam edilecek. Bu duruşmada Kürt siyasetçinin savunma vermesi bekleniyor. Daha sonraki duruşma tarihleri ise şöyle: 10, 16, 17, 23, 24, 30 Kasım.