Kürt Halk Önderi'ne 3 aylık aile görüş yasağı

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a 3 aylık yeni bir aile görüş yasağı verildi.

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde 24 yıldır ağır tecrit koşulları altında tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile aynı cezaevinde tutulan Ömer Hayri Konar, Veysi Aktaş ve Hamili Yıldırım’dan 21 ayı aşkın bir süredir haber alınamıyor. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın müdafiliğini yapan Asrın Hukuk Bürosu avukatları tarafından yapılan aile ve avukat görüşme başvuruları ise “disiplin cezaları” ve “görüş yasağı” gerekçeleriyle engelleniyor.
İmralı Disiplin Kurulu Başkanlığı,  Kürt Halk Önderi ve diğer tutsaklar hakkında geçtiğimiz yılın Mayıs ayında 3 aylık aile görüş yasağı vermişti. Yasak, 15 Eylül’de sona ermişti. Asrın Hukuk Bürosu avukatları, 16 Eylül’de Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na aile görüşünün sağlanması için yeni bir başvuru yapmıştı. Başvuruya herhangi bir yanıt verilmezken, 23 Eylül’de Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve İmralı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü’ne yeni bir aile görüşü başvurusu yapılmıştı. Ancak bu başvuru da yanıtsız bırakılmıştı.
Avukatlar, daha sonra Bursa İnfaz Hakimliği'ne başvurarak, varsa bir disiplin cezası buna itiraz ettiklerini ve dosyadaki karar örneklerinin taraflarına verilmesini talep etmişti. Hakimlik, 5 Ekim'de yapılan başvuruyu reddetmişti. Hakimlik ret gerekçesinde, Öcalan ve diğer tutuklular hakkında İmralı Disiplin Kurulu Başkanlığı tarafından 9 Eylül’de 3 aylık disiplin cezasının verildiğini ve bu cezanın 28 Eylül’de kesinleştiğini ileri sürmüştü. Avukatların söz konusu karar karşı yaptıkları itiraz ise dikkate alınmamıştı.  

YENİ 'YASAK' KARARI AVUKATLARA BİLDİRİLDİ

Avukatlar, 9 Eylül’de verilen disiplin cezasının 9 Aralık’ta sona ermesi sonrası 15 ve 23 Aralık 2022 ile 3 Ocak 2023'te hem cezaevi hem de savcılığa 3 ayrı başvuru yaptı. Ancak bu başvurular da sonuçsuz kaldı.

 MA'nın haberine göre, Bursa İnfaz Hakimliği, 4 Ocak’ta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve diğer tutsaklara 3 aylık yeni bir aile görüş yasağı verildiğini avukatlara bildirdi. Yasak gerekçesi "disiplin cezası" olarak açıklanırken, cezanın neden verildiği ve ceza tarihine dair herhangi bir bilgi ise paylaşılmadı.  

Avukatlar, 10 Ocak’ta karara itiraz etti. Bursa Ağır Ceza Mahkemesi, aynı gün başvuruyu reddetti.  

Asrın Hukuk Bürosu avukatları, söz konusu karara karşı Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuruda bulunacaklarını aktardı.