Zaman bu topraklarda renklerini göçlerde yitirmiş. Kürdün aralıðına, Kadim Kürdistanın üç aşireti (Sinemili, Koçgiri, Şadili) tohumun tarlalara serpilişi misali,(Sarız-Göksun-Tufanbeyli üçgenine) gelip yerleşmiş. Ýlk geldiklerinde her biri birkaç obadır. Sonradan nüfusları çoðalınca onlarca köy kurmuşlar.
Göç tarihleri bilinmese de, Kürt Bey diye kudretli bir beyin, burada Kürtleri uzun zaman kolladıðı bilinir. Bu aralıktaki bütün Kürtler Kızılbaştır. Öteki olmayı iki defa yaşayan aralıðın Kürtleri, asimilasyona uzun süre dayanamazlar. Özellikle 1970lerde, Türk metropollerine ve Avrupaya başlayan ikinci göç yüzünden, aralıðın Kürt köyleri bu günlerde birer huzurevi görünümündedir. Asimilasyon bütün şiddetiyle devam ediyor bu topraklarda. Sarız Kürtleri, Göksun Kürtleri, Koçgiri Kürtleri artık birer niteleme sıfatı gibi duruyor.
Kürdüm, Kızılbaşım, Aleviyim üçlemesi uzun süre bu toprakların şiarı olmuşsa da; ikinci kuşak göç, insanları fakirlikten kurtarmışsa da geride kimliðini koruyan pek az kimse, Kürtlüðü yüz çizgilerinde saklı bir avuç ihtiyar kalmış. Ýhtiyarlar hala Kürtçe konuşsalar da, yeni nesil sadece anlamakla yetiniyor.
Geride kalanlar, yeni nesli Kürtçe öðrenmeye teşvik etmedikleri gibi, az Kürtçe bilen yeni nesil de Kürtçeyi gırtlaktan dolayı konuşmamayı yeðliyorlar. fakat umut en son ölür misali her ne kadar Didare Xanim, Xatun, Bese, Diyab, Alîşer, Xece, Siyabend isimleri, yaşlı kesimin isimleri olarak kalsa da; yazları Avrupadan köylerine gelen Rodi, Havin, Baran, Ruken, Dilanlar köylerinin sokaklarında doyasıya koşuyorlar.
ARALIÐIN KÖYLERÝNDEN QEREKÝLÎSE
Minorskinin de dediði gibi Kürt doðasının aşıðıdır. Altınoba Köyünde (qerekilîse) her tepenin her vadinin ve her daðın Kürtçe bir ismi var. Köyün arka yamacına Gaze, arka daðına Başmalar, evlerin baktıðı tepeye Tayhember, yanı başındaki daða Gewir reşe ve yoldaki bir tümsekliðe de Korte Osman diyorlar. Köyün bir de çeşmeleri var, hepsinin ismi Kürtçe
Hepsinin tahmin edildiði gibi birer hikâyesi vardır.
Kürdün Aralıðında da, bütün Kürdistanda olduðu gibi katliamlar yaşanmış. Ýlki Düzük Duran adlı yörenin ittihatçı çete başının 1915lerde Ermenilere karşı giriştiði katliamdır. Türk çetelerinden kaçan Ermeniler, Şadili Kürtlerine sıðınır. Düzük Duran, Kürtlerden Ermenileri alamaz, Düzük Duran, Ýkincisi Maraş Katliamıdır ki bu katliamda Kürt aralıðındaki Sinemili aşiretinin sınırdaki birkaç köyünde 70ten fazla Kürt şehit edilir. Daha sonra katliamcılar, Kürdün Aralıðına giremeden püskürtülür
Kürdün Aralıðı, 30u aşkın köy ve mezradan oluşur. Kurmancînin aynı aðzını konuşan bu köyler arası diyalog en üst seviyededir. Mehe Mezelan (Mezar Ayları) denilen dönemde, önceden planlanmış ve her köy için ayrı bir gün olarak belirlenen merasimlerde bu 30u aşkın köy bir yerde buluşur. Bu günler daha çok Haziran ayının başına denk getirilir. Aynı kültürel öðelere sahip bu köyler, düðünlerde de bir araya gelirler.
Kürdün Aralıðı terimi, daha çok Türk kesimin bu yöredeki Kürtlerin coðrafyasına taktıðı isimdir.(Aralıktan kasıt, üç ayrı ilçeye baðlı olmalarıdır. Adana-Tufanbeyli, Göksun-Maraş, Sarız-Kayseri) Buradaki Kürtler, devletin idari taksimatını hiçbir şekilde nazara almıyorlar. Kendilerini daha çok mensubu oldukları aşiret isimleriyle tanıtıyorlar.
Kürt Aralıðındaki köyler şunlardır:
Tufanbeyliye baðlı olanlar:Hanyeri, Kantoz, Üç evler, Belbaşı, Fatmakuyu, Taşpınar, Akçal, Evci, Doðanbeyli, Aðdere
Göksuna baðlı olanlar:Yoðunoluk, Kümürsu, Keklikoluk, Akboyun, Göynük, Altınoba, Sırapınar, Elmalı, Kırkilise, Sırmalı, Hoðtaş, Yeşilköy, Düðünyurdu
Sarıza baðlı olanlar:Çaðşak, Gümüşali, Kırkırsak, Ördekli, Ýncemaðara, Darıdere, Sancakaðıl, Küçük söbeçimen, Dallıkavak, Tavlu, Küçük örtülü, Büyük örtülü