Koronavirüs bilançosu ağırlaşıyor

Koronavirüs nedeniyle ölenlerin sayısı artıyor. Ülkeler de sınırları kapatıyor ve karantina uyguluyor. Çin'de son 24 saat içinde 150 kişi daha yaşamını yitirdi.

İran'da koronavirüsü nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı artıyor. Virüs nedeniyle bugün de 4 kişi yaşamını yitirdi. Böylece şu ana kadar yaşamını yitirenlerin sayısı 12'yi buldu. Ülke genelinde virüsün bulaştığı kişi sayısı ise 47 olarak açıklandı.
Virüsün İran’da da görülmeye başlaması İran ile komşu olan ülkeleri harekete geçirdi. İran ile en fazla ilişki içinde olan Irak, salgının Irak’a geçmemesi için 20 Şubat’ta İran ile olan sınır kapılarını 3 gün süre ile kapattı. İran’daki salgının giderek yayılmasından ötürü Başbakan Adıl Abdulmehdi’nin aldığı bir kararla kapıların kapalı kalma süresi uzatıldı. İki kapının ise ticarete de kapatıldığı belirtildi.
Irak, ülkenin doğusunda İran'a açılan iki gümrük kapısını yeni tip coronavirüs (Covid-19) nedeniyle ticari geçişlere de kapatma kararı aldı.
Diyala Valisi Musenna et-Temimi, yaptığı yazılı açıklamada, vilayet sınırları içinde yer alıp İran'a açılan Mendeli-Somer ve Munduriye kara sınır kapılarının 3 gün süreyle ticari geçişlere de kapatılmasına karar verildiğini ifade etti.
Temimi, söz konusu kararın İran'dan dönen Iraklıların daha iyi bir şekilde tıbbi gözetim altına alınabilmesi için verildiğini söyledi.

YÜZLERCE KİŞİ KARANTİNADA

İran’dan Irak ve Başurê Kurdistan’a dönenler de karantinaya alınıyor.
Konuya ilişkin önceki gün bir açıklama yapan Bölgesel İçişleri Bakanı Rêber Ahmed, İran'dan gelen Iraklı vatandaşların 14 gün boyunca tıbbi gözetimde tutulacağını söyledi.
Başur Bölgesel Hükümetinin Sağlık Bakanı Saman Berzenci, son 3 gün içinde İran'dan dönen toplamda 911 kişinin karantina altına alındığını söyledi.
İran ile Kürdistan Bölgesi arasındaki sınır kapılarından Süleymaniye’deki Başmak Sınır Kapısı Basın Sorumlusu Muhtar Hacı Ali de İran'dan dönen vatandaşlara, Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'nın talimatları doğrultusunda sınırda gerekli tıbbi işlemlerin uygulandığını ifade etti.
Ali, İran’dan gelen vatandaşların ayakta muayene edildikten sonra her ihtimale karşı Süleymaniye kent merkezindeki hastaneye nakledildiklerini kaydetti.

KUZEY KORE VE ÇİN'DE DURUM

Virüsün ortaya çıktığı Çin'de ise, son 24 saat içerisinde 150 kişi yaşamını yitirdi, 409 yeni vaka tespit edildi. Böylelikle ülkede genelindeki toplam can kaybı 2 bin 594’e yükseldi. Kesinleşen Kovid-19 vakası da 77 bin 150’yi buldu.
Kuzey Kore, koronavirüsü salgınına karşı önlemler kapsamında ülkedeki 380 yabancı ülke vatandaşını karantina altına aldı.
Yabancıların çoğunun Pyongyang'da görevli diplomatlar olduğu duyuruldu.
Yaklaşık 200 yabancı, son 30 gündür kaldıkları yerden çıkmıyordu, sürenin sona yaklaşmasıyla karantina uzatıldı.
Kuzey Kore'de koronavirüs tanısı konulan bir vaka henüz yaşanmadı.