Kolon kanseri Hasan Güzel’e işkence

İstanbul Kuruçeşme Cemevi’nde Oğuz Meşe için verilen yedi yemeğine katıldığı gerekçesiyle “örgüt propagandası” iddiasıyla tutuklanan kolon kanseri 70 yaşındaki Hasan Güzel’in polis tarafından feci şekilde darp edildiği ortaya çıktı.

ANF’ye konuşan Hasan Güzel’in avukatı Ayşegül Çağatay, müvekkilinin bağırsak kanseri dolayısıyla yanında taşıdığı idrar torbasının polis tarafından patlatılarak darp edildiğini söyledi.

POLİS ÖNCE İDRAR TORBASINI PATLATTI SONRA ‘NE ZAMAN GEBERECEKSİN’ DEDİ

Dersim Ovacık’ta polis noktasında öldürülen Oğuz Meşe için 15 Aralık 2016’da İstanbul Kuruçeşme Cemevi’nde verilen yedi yemeğine katılanlardan biri de 70 yaşındaki kolon kanseri hastası Hasan Güzel’di. Cemevi kapısına asılan bir pankartı bahane ederek gaz bombalarla saldıran polisin hedefi olan Güzel’in feci şekilde darp edildiği ortaya çıktı. Müvekkili Hasan Güzel’in hem Meşe ailesine taziyede bulunmak hem de dini vecibesini yerine getirmek üzere cemevine gittiğini anlatan Halkın Hukuk Bürosu avukatı Ayşegül Çağatay, kolon kanseri olan ve bundan ötürü idrar torbasını yanında taşıyarak gezen Güzel’in bu haliyle polis tarafından işkenceye edilerek gözaltına alındığına dikkat çekti. Müvekkilini darp eden polislerin idrar torbasını patlattığını belirten Çağatay, “Darp esnasında Güzel’ın ısrarla kanser hastası olduğunu söylemine rağmen, ‘Ne zaman gebereceksin’ karşılığını veren polisler, müvekkilim beraberindeki 25 kişiyi top sahasına götürüp orada içinde toz biberi bulunan plastik mermilerle taradılar” dedi.

KLAN VE DÜŞMAN HUKUKU DEVREDE

Kanser hastalığı yanı sıra yüzde 80 engelli olan Güzel’in tüm raporları savcılığa sunulmasına rağmen 19 Aralık 2016 tarihinde, “Örgüt propagandası” iddiasıyla tutuklandığını belirten Çağatay, şu anda işkencenin ve hak ihlallerinin en yoğun olduğu Silivri 9 Nolu Hapishanesi’nde tutulan müvekkilinin, tedavi edilmediğini; sağlık durumun giderek kötüleştiğine işaret etti. Bir klan ve düşman hukukunun işletildiğine dikkat çeken Çağatay, “ ‘Bir kişi bize düşmansa, onun çevresinde olan, onu anan herkes düşmandır’ anlayışıyla topyekun intikam alıyor. Mesela o gün cemevine gaz bombası atıldığında halkın, ‘Yapmayın içerde çocuk var’ uyarısına polisin verdiği yanıt, ‘Yılanın başını küçükken ezeceksin’ oluyor. İşte bu zihniyetle insanlara saldırılıyorlar” diye konuştu.

YÜZDE 50 ZİHİNSEL ENGELLİ AMA TUTUKLU

19 Aralık’ta tutuklanan Hasan Güzel ve beraberindeki 25 kişinin içinde yüzde 50 zihinsel engelli raporu olan 24 yaşındaki Ekin Can Yıldırım isimli gencin de bulunduğunu aktaran Çağatay, ceza sorumluluğu olmayan bir insanın dahi tutuklandığına dikkat çekti. “Örgüt propagandası” iddiasıyla tutuklanan 26 kişinin maksimum 10 ay hapis cezası alacağını ve bu ceza 1 yılın altına olduğu için bu cezayı yatmayacaklarını vurgulayan Çağatay, “Bir pankart açıldığı gerekçesiyle 26 kişiyi tutuklamak zulmün son noktasıdır” dedi.