Kayıp yakınları Vedat Aydın için buluştu

İzmir'de İHD ve kayıp yakınları, devlet güçlerince katledilen Kürt Siyasetçi Vedat Aydın için buluştu, "Katiller belli" mesajı verdi.

İzmir’de kayıplar için eylemlerini sürdüren aileler ve İnsan Hakları Derneği (İHD) üyeleri, Konak’ta bulunan eski Sümerbank önünde bir araya geldi. Bu hafta, 5 Temmuz 1991'de Amed'deki evinde gözaltına alındıktan sonra 7 Temmuz’da Elazığ’ın Maden ilçesi yakınlarında bir köprü altında cenazesi bulunan Halkın Emek Partisi (HEP) Amed İl Başkanı Vedat Aydın için buluşuldu.
Kayıp yakınları adına açıklamayı İHD Yöneticisi Ali Aydın yaptı.

'İŞKENCEYLE KATLEDİLDİ'

Aydın, bir süre cezaevinde kalan Vedat Aydın’ın 1991 yılı Haziran ayında yapılan HEP Amed İl Kongresi’nde İl Başkanı seçildikten sonra 5 Temmuz’da silahlı, elinde telsiz bulunan ve kendilerini polis olarak tanıtan kişilerce “ifaden alınacak” denilerek götürüldüğünü hatırlattı. Ailesi ve avukatlarının girişimlerine karşılık, gözaltına alındığının kabul edilmediğini söyleyen Aydın, 7 Temmuz 1991 tarihinde, Elazığ ili Maden ilçesi yakınlarında köprü altında işkence edilmiş cesedinin bulunduğunu dile getirdi.
Aydın, cenaze törenine katılanlara da ateş açıldığını, en az 8 kişinin katledildiğini hatırlattı.

'KATİLLER İSİM İSİM BELLİ'

Aydın, "Eşimi devlet öldürdü" diyen Şükran Aydın'ın, bu ifadesini geri çekmesi için tehdit edildiğine dikkat çekerek, "Onlarca kez evi basıldı, gözaltına alındı. Beş yıl boyunca evinin önünde 'Beyaz Toros' bekletildi. Kendileri de suça iştirak eden Aygan ve Demir, Vedat Aydın’ı gözaltına alan, sorgulayan ve infaz eden kişileri isim isim açıkladı. Dönemin Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Hanefi Avcı hem yazdığı 'Haliç’teki Simonlar' isimli kitabında hem de mahkemeye verdiği ifadede Vedat Aydın’ın JİTEM tarafından öldürüldüğünü söyledi. Bu dosyada failler isim isim, adres adres belli. O halde failler yargılansın. Cezasızlık zırhıyla korunma son bulsun" şeklinde konuştu.