Kadıköy’deki Ankara Katliamı anmasına polis saldırdı-YENİLENDİ

Kadıköy’de gerçekleşen Ankara Katliamı anmasında Rojava’ya destek sloganı atan halka polis saldırdı ve çok sayıda kişiyi darp ederek gözaltına aldı.

İstanbul Emek ve Demokrasi Güçleri'nin 10 Ekim 2015 tarihinde Ankara Garı önünde yapmak istediği barış ve demokrasi mitingine yönelik DAİŞ çeteleri tarafından düzenlenen bombalı saldırıda yaşamını yitiren 103 insanı andı.

Kadıköy İskele Meydanı’nda gerçekleşen anmaya, 10 Ekim Dayanışma Derneği, Suruç aileleri, HDP Milletvekilli Züleyha Gülüm, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu yanı sıra çok sayıda demokratik kitle örgütü, sendika ve siyasi parti temsilcisi katıldı.

Katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının taşındığı anma etkinliğinde “10 Ekim Ankara katliamını unutturmayacağız affetmeyeceğiz”, “Katilleri tanıyoruz katliamların hesabını soracağız” yazılı pankartlar açıldı. Katliamda yaşamını yitiren 103 kişi için yapılan 1 dakikalık saygı duruşuyla başlayan anmada, Ankara’da katledilenlerin isimleri teker teker sayılarak, “Yaşıyor” diye haykırıldı. Sık sık, “10 Ekim’i unutma unutturma”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Yaşasın hakların kardeşliği” sloganların atıldı anmada İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri adına açıklamayı DİSK yönetim kurulu üyesi Kanber Saygılı okudu.

‘BU ÇÜRÜMÜŞLÜK YOK OLANA DEK MÜCADELEYE DEVAM’

Bugün DAİŞ barbar çetelerinin, 10 Ekim Ankara Garı’nda barış diyen 103 kişiyi katlettiği gün olduğunu vurgulayan Saygılı, tıpkı Suruç’ta olduğu gibi Ankara’da devletin saldırı olacağını bildiği halde canlı bombaları engellemediğini belirtti. Bu art arda gelen katliamları işleyenleri ve unutmayacaklarını vurgulayan Saygılı, bu katliamlarının mutlaka hesabının sorulacağının altını çizdi. Ülkeyi yine savaş bataklığına sürükleyen mevcut iktidardan mutlaka kurtaracaklarını kaydeden Saygılı, “Biz savaşın ne olduğunu biliyoruz. 2 bombanın ortasında kalmanın, yaralanmanın, ölmenin, sevdiğini, yoldaşını yitirmenin ne demek olduğunu biliyoruz. Bu çürümüşlük yok olana dek. Yolsuzluk, hırsızlık yok olana dek. Bu talan sömürü ve zulüm yok olana dek, mücadelemiz devam ediyor.

‘SAVAŞI ONAYLAMAK İNSANLIK SUÇUDUR’

CHP’nin Suriye’deki savaş tezkeresine evet demesine atıfta bulunan Saygılı sözlerini şöyle sürdürdü: “Savaş, kararı verenlerin, engel olmayanların, yol verenlerin içi yansa da bir insanlık suçudur. Biz savaşın ne olduğunu biliyoruz. İktidarın savaş politikalarından kurtulana dek mücadelemiz devam edeceğiz” dedi.

ROJAVA’YA DESTEK SLOGANI ATAN KİTLEYE POLİS SALDIRDI

Saygılı açıklama yaparken, “Bijî berxwedana Rojava” ve “Katil devlet hesap verecek” sloganı atan kitleye polis saldırdı. Kitleyi zorla kalkanlarla itekleyerek alandan uzaklaştırmaya çalışan polis ile kitle arasında gerginlik yaşandı. Kadıköy çarşısına doğru ilerleyen kitlenin içerisinden çok sayıda kişi darp edilerek gözaltına alındı.

Gözaltına alınanların Vatan Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüğü öğrenildi.