İsviçre'de siyaset kantonlarda yapılır

İsviçre’nin Vaud Kantonu seçimlerinde SP adayı olan Kürdistanlı İhsan Kurt: Yakınmak yetmiyor, sırtını dönmek olmuyor. İsviçre’de siyasetin kantonlarda yapıldığını iyi bilmemiz gerekir.

İsviçre’nin Vaud kantonu seçimlere giderken, 150 sandalyeli meclis için yarışacak adaylar arasında Kürdistanlı İhsan Kurt da Sosyalist Parti (SP) yer alıyor. Lozan’ın diplomasi açısından önemli olduğunu ifade eden Kurt, Kürt ve Türk kökenli İsviçreli vatandaşları oy kullanmaya çağırdı.

İsviçre’nin 3 kantonu önümüzdeki günlerde seçimlere gidiyor. 8 partinin yarışacağı seçimlerde 2 Nisan’da Neuchatel’de, 23 Nisan’da Solothurn ve 30 Nisan’da Vaud kantonu (Lozan ve çevresi). Kantonlar, parlamento ve hükümetlerini 5 yıllığına seçecekler. Oy kullanma işlemleri başladı. Vaud için seçmenler, 150 sandalyeli parlamento ve 7 kişilik hükümet üyelerini seçiyor.

İsviçre’nin olduğu gibi dünyanın da siyasi merkezleri arasında yer alan kanton Vaud, yaklaşık 800 bin nüfusuyla İsviçre’nin 3. büyük kantonu unvanı da taşıyor. 10 secim bölgesinden oluşan Vaud seçimlerinde nisbi temsil sistemi uygulanıyor. 150 sandalyeli kanton parlamentosu seçimleri için yarışacak adaylar arasında Sosyalist Parti Adayı Sosyolog İhsan Kurt da yer alıyor.

“Göçmenler eşit vatandaşlık bilinciyle seçimlere katılmalı” diyen İhsan Kurt ile adaylığını ve seçimleri konuştuk.

Kurt, 1996 yılından bu yana İsviçre’de yaşıyor. İsviçre’ye gelmeden önce de Türkiye’de uzun süre Özgür Gündem ve Evrensel gazetelerinde çalıştı. İsviçre’ye geldikten sonra burada eğitimine devam etti. Neuchatel Üniversitesinde sosyoloji ve iletişim bilimleri üzerine; Lozan Üniversitesi’nde de Kamu Yönetimi alanında master yaptı. Birçok kamu ve özel kuruluşta çalıştı. Uzun süreden beridir İsviçre Sosyalist Parti (SP) içerisinde aktif olarak siyaset yapıyor. Aynı zamanda Özgür Politika ve çeşitli İsviçre gazetelerine de yazılar yazıyor.

 

Göçmen kökenli İsviçre vatandaşlarının ülke siyasetinde aktif yer almalarının önemli olduğunu belirten Kurt, "Çalışan, vergi veren, üretime katılan bireylerin seçme ve seçilmek gibi temel demokratik haklara da sahip olmaları gerekir" diyor.

 

İsviçre federal sisteminde asıl siyasetin kantonlarda yapıldığını anımsatan Kurt, şunların altını çiziyor: "Bir göçmen aday olarak adaylığımız, eğitim, sağlık sigortası, iş, her bütçeye uygun konut hakkı, çocuklar için kreş ve yabancı düşmanlığı ile mücadele etmek isteyenlerin de bir adayı var diyebilmek anlamına geliyor."

ACİL ÇÖZÜM BEKLEYEN SORUNLAR

Seçilmeleri halinde özellikle göçmenlerin kantonal düzeyde seçme ve seçilme hakkı elde etmeleri, gençlere eğitim olanaklarının sağlanması, her bütçeye uygun konut imkânı ile yoksullukla mücadele için Sosyalist Parti programını yaşama geçirmek için çalışacaklarını vurgulayan Kurt, özellikle de göçmen kökenli kadınlara özgü sorunların acil çözüm beklediğine dikkat çekiyor.

İsviçre’de vatandaşlığa geçmek, oturum almak, aile birleşimini gerçekleştirmek, iş bulmak, okul eğitim ve çıraklık çağındaki gençlere yer ve burs bulmak, bunların ötesinde de ayırımcılığa maruz kalmak göçmenlerin her gün yüz yüze kaldığı sorunlar arasında. Birçok kadın iş ve eğitim imkanından yoksun. Kreşlerde yer bulma sorunu kadınların ekonomik bağımsızlığının önünde ciddi bir engel. Bütün bunlar Kürdistanlı İhsan Kurt’un önemli çalışma konuları arasında olacak.

Uzun yıllar demokrasi, haklar, özgürlük ve barış için mücadele etmek zorunda kalan göçmen kökenli İsviçre vatandaşlarının önemli bir kesiminin vatandaş olduktan sonra ‘bana dokunmayan yılan bin yaşasın’ misali suya sabuna dokunmaksızın siyasete sırtını döndüğünü belirten Kurt, yakınmanın yetmediğini şöyle ifade ediyor: "Göçmenler iş, eğitim, konut, aile birleşimi, vatandaşlık, inanç ve yaşam biçimlerine saygı için sürekli yakınmalarına rağmen haklarını elde etmek için oy kullanmak konusunda ciddi yetersizlikler yaşıyorlar. Bazıları boş vermeci davranırken, kimisi de tamamen ümitsizliğe kapılmış, ‘zaten bir şey değişmez’ diyerek içine kapanıyor. Yaklaşım bu olurken yaşanan sorunlar gün geçtikçe artmak zorunda kalıyor. Göçmen ve genç seçmenlerde de seçimlere karşı bir duyarsızlık var, bu da aşılması gereken önemli noktalardan birisi."

Sosyalist Parti’den Batı Lozan (Ouest Lausannois) seçim bölgesinden aday olan İhsan Kurt, seçimlerde Renens, Prilly, Crissier, Bussigny, Chavannes, Ecublens, St. Sulpice ve Vilars-Sainte-Croix şehirlerinde oturanların kendi geleceklerine sahip çıkacak olan PSO listesine oy vermelerini istedi.

Seçimler için oy zarfları Nisan başından itibaren seçmenlere ulaşacak. Oy pusulalarının dikkatli okunması gerektiğini vurgulayan Kurt, şunu ısrarla tekrarlıyor: "İsviçre’de siyasetin kantonlarda yapıldığını iyi bilmemiz gerekir. Ülkemizdeki özgürlük, barış ve demokrasi mücadelesine katkı sunabilmek için yaşadığımız ve vatandaşlık bağlarıyla bağlı olduğumuz ülkenin siyasetine de dahil olmalıyız."

‘KÜRDİSTANLI VE TÜRKİYELİ SEÇMENLER OY VERMELİ’

Kürdistanlı ve Türkiyeli seçmenler, en geç 28 Nisan'da oylarını posta ile veya 30 Nisan saat 11.00’e dek belediyelerdeki seçim bürolarına giderek kullanmalı.