İsveç’de Cumartesi Anneleri’yle dayanışma eylemi
İsveç’de Cumartesi Anneleri’yle dayanışma eylemi
İsveç’de Cumartesi Anneleri’yle dayanışma eylemi
Kaybedilen yakınlarının akibetlerini öğrenmek için her hafta Galatasaray Lisesi önünde toplanan Cumartesi Anneleri’yle dayanışmak için eylemlerinin 500. Haftasında İsveç’in başkenti Stockholm’de gösteri yapıldı.
Türk, Kürt ve Alevi kadınlarının Sergel Meydanı’nda düzenledikleri eylemde çoğunluğunu kadınların oluşturduğu göstericiler, ellerinde kayıp olanların resimleri ile kırmızı karanfiller taşıdılar. Saat 12.00’de meydanda bulunan merdivenlere oturarak eylemlerini başlatan Türkiyeli ve Kürdistanlılar, eylemlerinin amacını kamuoyuna duyurmak için bildiriler dağıttılar.
Yağmur altında yapılan gösteride hazırlanan ortak açıklamayı Latife Fegan okudu. Açıklamada bundan 17 yıl önce Türk ve Kürt kadınlarının Stockholm’un Sergel Meydanı’nda Cumartesi Anneleri ile dayanışmak amacıyla oturma eylemleri gerçekleştirdikleri hatırlatıldıktan sonra, 1980-90’lı yıllarda Türkiye’de insan haklarının sistemli olarak ihlal edildiği belirtiliyor.
Bu dönemde binlerce insanın faili meçhul cinayete kurban gittiği ve binlercesinin de gözaltında ve polis istasyonlarında kaybedildikleri belirtilen açıklamada, Cumartesi Anneleri’nin kayıp olan yakınlarının akibetlerini öğrenmek için bundan 20 yıl önce başlattıkları eylemlerinin polis ve güvenlik güçlerinin tüm saldırılarına rağmen sürdürdüklerine vurgu yapılıyor.
Doğu Kürdistan doğumlu Sol Parti Milletvekili Amineh Kakabaveh de eyleme katılarak Cumartesi Anneleri’nin adalet arayışlarına destek verdi. Sabahın erken saatlerinde İran rejiminin kendisine tecevüz eden bir güvenlik görevlisini öldürdüğü iddia edilen 26 yaşındaki Reyhane Cabbari’yi astığını söyleyen Kakabeveh, Ortadoğu’daki gerici ve zalim rejimlere karşı mücadelelerin İran, Galatasaray Lisesi önü ve Kobani’de sürdüğünü söyledi. Cumartesi Anneleri’nin mücadelesinin, İran’da insan hakları mücadelesi ve Kobanê’deki direnişin birbirinden kopuk olmadığını ve bütünlük teşkil ettiğine vurgu yaptı.
Kayıplar için türküler söyleyen ve şiirler okuyan kadınlar zılgıtlar çekerek eylemlerine son verdiler.