Hürmüz Boğazı’nda ABD-İran gerginliği

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile İran arasında Hürmüz Boğazı’nda yine gerginlik yaşandı. ABD gemilerine hızla yaklaşan İran’a ait hücumbotlara ateş açıldığı duyuruldu.

NBC News’in haberine göre, İran’ın Hürmüz Boğazı’nda bulunan ABD savaş gemilerine yaklaşan İran’a botlara müdahale edildi.

USS Mahan adlı savaş gemisine 300 metre kadar yaklaşan botlara uyarı ateşi açıldığı bildirilen haberde, öncesinde İran botlarının radyo üzerinden uyarıldığı savunuldu. Botların ABD gemisinin gönderdiği duman ve ses sinyallerine de reaksiyon vermediği kaydedilen haberde, uyarı atışlarından sonra İranlıların radyo temasına cevap verdiği de iddia edildi.

NBC News’in iddiasına göre Hürmüz Boğazı’nda ABD ile İran’a ait gemi ve botlar sık sık karşı karşıya gelirken, nadiren ateşleme sistemleri devreye giriyor.

2015 yılında imzalanan Nükleer Anlaşması sonrasında iki ülke ilişkilerinde kısmi bir yumuşama yaşansa da, anlaşmayı iptal etmeyi vaat eden Donald Trump’ın 20 Ocak’tan sonra İran’a karşı nasıl bir politika izleyeceği henüz kestirilemiyor.