Hukukçu Demir: İnsan onuru 'tek tip'i kabul etmez

Hukukçu Cemal Demir, tutsaklara dönük 'tek tip kıyafet' uygulamasının işkence ihlali olduğuna dikkat çekerek, "Bu uygulamaya karşı insanlık onuru hemen harekete geçmelidir" dedi.

Tek Tip kıyafet uygulamasını ANF’ye değerlendiren Hukukçu Cemal Demir, “Tekçi anlayışın engellenemeyen öfkesinin cezaevi payına da tek tip kıyafet uygulaması düştü. Esasen tutsakları teslim alma, iradelerini kırma, onları rencide etme, onurlarını zedelemeye dönük olan bu düzenleme,12 Eylül darbesindeki gibi darbeci anlayışın bir hamlesidir" dedi.

'IŞİD DE AYNISINI YAPIYOR'

“İster hükümlü ister tutuklu olsun, hiçbir infaz rejimi tutsak onurunu rencide edemez” diyen Demir, şöyle devam etti: "Bu bağlamda bu ülke uygulamasında darbe dönemlerinde getirilen TTK dayatmasını her türlü işkenceyi göze alarak, onurlarını koruma pahasına hiçbir tutsak kabul etmemiştir. Uzak olmayan bir tarihte ABD'nin Küba’da bulunan askeri üssündeki Guantanamo cezaevi oldukça onur kırıcı, çok ağır işkence ve kötü muamele uygulamalarıyla dünya kamuoyunun gündeminde yer almış ve sert tepkiler çekmişti. Söz konusu cezaevinde de TTK uygulaması vardı. Keza barbar örgüt IŞİD de yakaladığı ve daha sonra vahşi bir şekilde infaz ettiği kişilere turuncu renk TTK giydirmektedir."

'SALDIRIYA VARABİLİR'

Demokratik evrensel hukukta da kabul görmeyen, insanlık onuruyla bağdaşmayan bu uygulamayı tutsakların kabul etmesinin mümkün olmadığını kaydeden Demir, "Gelen açıklamalar da bunu göstermektedir. KHK'de dayatmayı kabul etmeyenler için birtakım disiplin cezaları verileceği yazılmıştır. Fakat ülkenin cezaevi siciline baktığımızda baskıların olabileceği ve hatta saldırıya ve zorla dayatmaya kadar varabileceği endişesi hâkimdir" diye belirtti.

'ANAYASA VE AİHS'E AYKIRI'

Demir, hukuki olarak şu değerlendirmeyi yaptı:

“Hukuki açıdan oldukça sıkıntılı olan bu KHK düzenlemesi, Anayasanın 38. Maddesi ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 6. Maddesinde düzenlenen masumiyet karinesinin ihlalidir. Ayrıca Anayasanın 17. Maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 3. Maddesi gereğince işkence yasağı ihlalidir. Tekçi anlayışın engellenemeyen öfkesinin cezaevi payına da tek tip kıyafet uygulaması düştü. Bilindiği üzere OHAL KHK'leri, OHAL'in uygulama amacını aşan konuları düzenlemeleri nedeniyle anayasaya aykırı olarak çıkarılmaktadır. 696 sayılı KHK 103. Maddesi ile infaz yasasına ekleme yapılarak TMK kapsamındaki tutsaklara getirilen TTK (tek tip kıyafet) uygulaması kalıcı bir düzenleme olması itibarıyla yasa tekniği yönünden anayasaya aykırıdır."

'HAREKETE GEÇİLMELİ'

Hukukçu Cemal Demir sözlerini şöyle tamamladı: "Onurlu hiçbir insanın kabul etmeyeceği bu uygulamanın hemen geri çekilmesi kaçınılmazdır. Sadece tutsakların değil, her kesimin şiddetle karşı kampanyada yer alarak bu yanlıştan dönülmesi için elinden geleni yapması gerekmektedir. Bir bakıma işkence olan bu uygulamaya karşı insanlık onuru hemen harekete geçmelidir.”