HRW: Türkiye artık Suriyeli sığınmacıları kaydetmiyor

HRW, Türkiye'nin Suriyeli sığınmacıları kayıt altına almayı durdurduğuna dikkat çekti. Örgüt, "Türkiyeli sınır muhafızları sınırı geçmeye çalışan Suriyelileri geri itmeyi, öldürmeyi ve yaralamayı sürdürüyor" dedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch - HRW), bugün yaptığı açıklamada Türk yetkililerin yeni gelen Suriyeli mültecileri, pek çok yerde kayıt altına almayı durdurduğunu bildirdi.

Açıklamada, Türkiye'nin, İstanbul’da ve Suriye sınırındaki ya da yakınındaki dokuz ilde, az sayıdaki birkaç istisna dışında, Suriyelileri kayıt altına almayı durdurduğu belirtildi.

HRW, bu duraklamanın, hukuksuz sınır dışı etme, Suriye’ye zorla geri döndürme ve sağlık ve eğitim hizmetlerinden yararlandırmama gibi sonuçlar doğuracağıma dikkat çekti.

Açıklamada, Avrupa Komisyonu’nun 2016 Martı'nda imzalanan Türkiye’deki mültecilerin desteklenmesini de içeren göç anlaşması kapsamında yapılacak ikinci 3 Milyar Euroluk yardım dilimine 29 Haziran’da onay verdiğinin altı çizildi.

'GERİ İTİYOR VEYA ÖLDÜRÜYORLAR'

İnsan Hakları İzleme Örgütü Mülteci Hakları Programı Direktör Yardımcısı Gerry Simpson, şunları kaydetti:

“AB Türkiye’nin sığınmacıları Avrupa’ya ulaşmaktan caydırmasına destek verirken, Suriye’den kaçan insanları engellemek ve onları bundan vazgeçirmek için Türkiye’nin attığı son adımları görmezden geliyor. Oysa sınır muhafızlarını atlatarak Türkiye’ye girmeyi bir şekilde başarmış Suriyelileri hukuki bir arafta yaşamak zorunda bırakmak, onları yeraltına, oradan da AB’ye doğru yola devam etmeye sürükleme riskini doğurmaktan başka bir işe yaramaz.”

HRW, "Türkiye geçtiğimiz üç yıl içinde Suriye’yle olan sınırını kapatırken Türkiyeli sınır muhafızları sınırı geçmeye çalışan Suriyelileri sorgusuz sualsiz, kitlesel olarak geri itmeyi, öldürmeyi ve yaralamayı sürdürüyorlar" açıklamasında bulundu.