Hrant Dink binler tarafından anıldı: Bu hikâyeyi değiştireceğiz!

Hrant Dink, katledilişinin yıl dönümünde vurulduğu noktada binler tarafından anıldı. Anma konuşmasını yapan Yönetmen Emin Alper, “Hrant’a söz verdik, bu hikâyeyi değiştireceğiz” dedi.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in katledilişinin 16. yıl dönümünde vurulduğu noktaya akın eden binler, “Buradayız, seninleyiz Ahparig” mesajını verdi. Anma öncesi Agos gazetesinin eski binasının bulunduğu Sebat Apartmanı'nın bulunduğu Halaskargazi Caddesi’ni her iki taraftan kapatan polisler, arama noktaları oluşturdu. İstanbul Valiliği tarafından ise Yenikapı Hacıosman Osmanbey metrolar istasyonları kapatıldı.

 Agos'un eski binasına Hrant Dink dev posteri asılırken, Hrant Dink’in vurulduğu noktaya Kürtçe, Türkçe ve Ermenice, “Hrant için adalet için”, “Hepimiz Hrant’ız, hepimiz Ermeniyiz” dövizler, nar ve karanfiller bırakıldı. Anmaya HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, HDP ve CHP milletvekillerinin yanı sıra çok sayıda siyasetçi, demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı. Sarı gelin türküsü ve Ermenice ezgilerin seslendirdiği anmada, Hrant Dink’in kendi sesinden yaptığı konuşma dinletildi. Hrant Dink arkadaşlarından Bülent Aydın’ın sunumu yaptığı anmada, Gezi tutsağı yönetmen Çiğdem Mater’in cezaevinden gönderdiği mesaj Kobanê kumpas davasından yeni tahliye olan Bircan Yorulmaz tarafından okundu. Bu sene Hrant Dink ödülü alan Afganistanlı insan hakları savunucusu Shahrazad Akbar’ın da anmaya gönderdiği mesaj okundu.

 Saatler 15.00’i gösterdiğinde Dink Ailesi anma alanına geldi. Hrant Dink’in eşi Rakel Dink, anma noktasına çiçek bıraktı. Sık sık, “Hepimiz Hrant’ız, hepimiz Ermeniyiz”, “Faşizme inat, kardeşimsin Hrant”, “Katil devlet hesap verecek” sloganlarının atıldığı anmada bu yıl anma konuşması ise Yönetmen Emin Alper tarafından yapıldı.

 'HRANT’A SÖZ VERDİK, BU HİKÂYEYİ DEĞİŞTİRECEĞİZ'

Alper'in konuşmasını şunlar belirtildi:
"Bugün tam 16 sene oldu. Yine içimiz buruk, yine adaletin tam manasıyla tecelli etmediğine inanarak ve o katilleri yaratan karanlığın hiç dağılmadığını belki de daha da koyulaştığını bilerek yine burada onun gövdesinin ebedi olarak sessizce uzanıp kaldığı kaldırımda toplandık.
Hrant Dink’in katledilişinin üzerinden tam 16 sene geçti. Osmanbey kaldırımlarında yatan dostumuzun yarasından hala kan sızıyor. İçe doğru birbirine dönmüş iki ayağının arasından incecik akan kan kendisine bir yol arıyor.
"Gündelik telaşları içinde koşturan bir insan kalabalığının arasından, ardından ağlayan öfkeli dostlarının yanından, adalet arayışına duvar olmuş mahkeme kapılarının altından, nefret ve hınç dolu kışkırtıcıların akşamları huzur içinde döndükleri evlerinin önünden, Kamp Armen’in yıkıntıları arasından doğduğu Malatya’ya, Anadolu topraklarında kendine bir yol arıyor.

MUSTAFA SUPHİ'LERDEN MUSA ANTER'LERE…

Bu incecik sızıntı kendi yolunu bulacak. Hrant’ın kanı Mustafa Suphi ve arkadaşlarının bindirildikleri takadan, Sabahattin Ali’nin kırık gözlük camından, Musa Anter’in ak saçlarının arasından, 1915’te Anadolu’nun her karış toprağından, 38’de Dersim dağlarından, 55’te İstanbul’un kırık vitrin camlarından, Maraş’tan ve Sivas’tan sızan kanla buluşacak.
Yıllardır bu topraklarda sadece Ermeni, Rum, Kürt ve Alevi olduğu için, azınlık olduğu için katledilen masumların, sadece eşitlik ve kardeşlik istediği için öldürülen aydınların kanı birbirine kavuşuyor ve kendine akacak bir yol arıyor...
Osmanbey kaldırımlarından Hozat’a, Hozat’tan Sason’a, Sason’dan Van’a Diyarbakır’a uzanan kan yolları ufuklar boyu uzanıp gidiyor. Gün gelecek bu yolların köşe başlarına anıtlar dikeceğiz. Her bir kurbanın hikayesini öğrenip hepsi için ayrı ayrı yas tutacağız. İnsanlığın hikayesini böyle değiştireceğiz. Çünkü biz Hrant’ın arkadaşlarıyız ve ona bir söz verdik. Bu söz hep birlikte eşit, insanca ve özgürce yaşama sözü.

 KARDEŞLİĞİN HİKAYESİNİ BİRLİKTE YAZACAĞIZ

 O sözü bugün kendimize bir kez daha hatırlatmak için buradayız. Hep bir ağızdan 'Faşizme inat Kardeşimsin Hrant demek için buradayız. Yarın nasıl hep bir ağızdan kadın, Alevi, Kürt, gey ye da trans olacaksak bugün de övünçle, gururla ve inatla hepimiz Hrantız, hepimiz Ermeniyiz diye haykırmak için buradayız.
Tarih yazan kalemleri katillerin elinden almak, kardeşliğin hikayesini birlikte yazmak için buradayız. O halde bir kez daha yeniden ve hep bir ağızdan: Faşizme inat Kardeşimsin Hrant."


ADANA
Adana Emek ve Demokrasi Güçleri, İnönü Parkı'nda açıklama yaptı. Açıklama metnini okuyan İnsan Hakları Derneği (İHD)  Adana Şubesi Başkanı avukat Yakup Ataş, "Hrant Dink’e karşı yapılan bu tehditlerin önüne geçilmemiş, planlı bir şekilde, uzantıları devlet içine kadar sızmış, derin örgütlü yapılar tarafından katledilmiştir" dedi.
Ataş, Dink'in gerçek katillerinin yargılanmadığını, korunduklarını dile getirdi.


HATAY
İHD Hatay Şubesi, dernek binasında açıklama yaptı. Çok sayıda kişinin katıldığı eylemde basın metnini İHD Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon adına Servet Üstün Akbaba okudu. Akbaba, "Hrant Dink’i yanımızda hissedecek, mücadelemizi onunla birlikte vereceğiz" dedi.


İSKENDERUN
İHD İskenderun Şubesi, dernek binasında açıklama yaptı. Açıklama metnini İHD İskenderun Şubesi Eşbaşkanı Coşkun Selçuk okudu. Selçuk, “İnsan hakları savunucuları olarak ülkemizde geçmişle gerçek bir yüzleşme sağlanana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz" diye konuştu.


ANKARA
Hrant Dink Anma İnisiyatifi ile Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri, Hrant Dink’i İHD Ankara Şubesi önünde yaptığı eylemle andı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Kemal Bülbül, Züleyha Gülüm ve Zeynel Özen ile birçok sivil toplum örgütü temsilcisinin katıldığı anmada, “Em hemû Hrant’in, em hemû Ermenî nê”, “Hrant için adalet” yazılı dövizleri taşındı.

Türkiye’nin geleceğine bakabilmek için geçmişi ile yüzleşmesi gerektiğini vurgulayan İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, “8 yıldır bir silahlı çatışma ve savaş dönemi içerisindeyiz artık yeter diyoruz” diye kaydetti. HDP Milletvekili Kemal Bülbül, “Zalimler tarafından planlı şekilde katledilen Hrant Dink’in katilleri, bugün kimisi bakanlıkta, kimisi başka görevlerde. Demişti ya ‘güvercin tedirginliği’, bu ülkede demokrasi mücadelesi zaten güvercinle kurdun mücadelesidir” dedi.