Hint-Avrupa dilleri Mezopotamya ve Anadolu'dan yayıldı

Hint-Avrupa dilleri Mezopotamya ve Anadolu'dan yayıldı

Ýçinde Kürtçenin de bulunduðu dünyanın önde gelen dil ailesi Hint-Avrupa'nın kökenine ilişkin bilim insanları yeni bir teori ortaya attı. Yaygın şekilde kabul edilen Hint-Avrupa'nın Rus steplerinden yayıldıðı teorisinin aksine son bir araştırmada uluslararası araştırma ekibi, bu dil ailesinin Anadolu ve Mezopotamya'dan yayıldıðını savundu.

Şimdiye kadar yaşamış en önemli dil bilimcilerinden Marija Gimbutas, 1952'de aksi geliştirilmeyen yeni bir teori ortaya atmıştı. Litvanyalı bilim kadını Gimbutas, höyük mezar anlamında gelen 'korugan' kelimesinden yola çıkarak "Kurgan hipotezi" adını verdiðini teorisinde Hint-Avrupa dil ailesinin kökenini Rusya'ya dayandırıyordu.

Ona göre 5-6 bin yıl önce bu dil, göçlerle birlikte Avrupa ve Ortadoðu'ya Güney Rusya'dan yayıldı. Daha sonra 'Kurgan modeli' olarak adlandırılacak bu teori, yıllar içinde birçok arkeolog ve dil bilimci tarafından da kabul gördü.

Ancak şimdi Ortadoðu'daki Kürtçe, Farsça ve Ermenice dışında dünyanın önde gelen dilleri Ýngilizce, Almanca, Fransızca, Ýspanyolca, Hintçe, Portekizce, Rusça ve Ýtalyanca'yı kapsayan bu dil ailesinin kökenine ilişkin yeni bir teori var.

ANAHTAR KELÝME; 'MOTHER, MUTTER, MADAR' (ANNE)

Dünyanın prestijli bilim dergilerinden Science'nin son sayısında açıklanan araştırmada Hint-Avrupa dil ailesinin aslında Anadolu ve Mezopotamya'dan yayıldıðı belirtildi. Uluslararası bir ekibin yürüttüðü araştırmaya göre bu dil ailesi, yaklaşık 9500 yıl önce bu bölgelerden dünyaya yayıldı. Bilim insanlarının en önemli dayanaðı ise Hint-Avrupa dillerinde konuşulan kelimelerin benzerliði.

Bütün dillerden 103 kelimenin incelendiði araştırmada anahtar kelime ise 'anne' olmuş. Bu kelimenin Ýngilizcede 'Mother', Almancada 'Mutter', Ýspanyolcada 'Madre' ve Farsçada 'Madar' olduðuna dikkat çeken bilim insanları, kelimelerin kökeni ve benzerliðinden yola çıkarak Hint-Avrupa dil ailesinin Anadolu'dan iki ve Mezopatamya üzerinden de iki olmak üzere toplam 4 kolla yayıldıðını düşünüyor.

TARIM DEVRÝMÝ, DÝLÝN YAYILIMINI TETÝKLEMÝŞ!

Bilim insanlarının teorisini güçlendiren bir başka kanıt ise bu dil ailesinden olan halkların genetik özellikleri. Kürtçenin de Batı Ýrani dilleri grubunda yer aldıðı Hint-Avrupa'yı konuşan halkalardan aldıkları genetik örnekleri inceleyen bilim insanları, genetik kodun zaman içinde deðiştiðini savunuyor.

Dillerin gelişiminde ve yayılmasında tarım devriminin önemli bir rol olduðu belirtilen araştırmada ayrıca dillerin çıkışının kültür tarihiyle de ilişkilendirebileceði ifade edildi. Araştırmada yer alan Yeni Zelanda'nıın Auckland Üniversitesi'nde görevli dilim bilimci Remco Bouckaert ise yeni geliştirdikleri teorinin yabana atılmayacaðını ve Marija Gimbutas'ın hipotezini çürütebileceðini söyledi.