Suriye geneli ve Batı Kürdistanda soðuklar ve açlık artık aðır bir şekilde hissediliyor. Türkiye ve Federal Kürdistan Hükümetinin sınırlarını kapatması ile birlikte halk temel ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldi. Batı Kürdistan halkı, Hewleri sınır kapısını açmaya çaðırıyor.
Birleşmiş Milletlere baðlı yardım kuruluşları, 2013 yılının ilk altı ayında 5 milyon Suriyelinin yardıma ihtiyacı olacaðını açıklarken, mülteci sayısının da bir milyonu geçmesi bekleniyor. BM kurumları Cenevrede Suriyedeki büyük insani krize cevap olabilmek içine 1,5 milyar dolar yardım çaðrısında bulunuyor.
Şu ana kadar yapılan yardımlar ise Batı Kürdistana ulaştırılmadı. Bir yandan hayat pahalılaşırken, diðer yandan halk temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Elektrik ve yakıt yokluðunun yanısıra, yoðun bir şekilde ekmek ve ilaç sıkıntısı yaşanıyor. Bir parça ekmek için insanlar saatlerce kuyrukta bekliyor. Batı Kürdistanın dışarı ile temas kurabileceði tek kapı da, Federal Kürdistan Hükümeti tarafından kapatılmış durumda. Kürt yönetimi, kardeşlerine yönelik bu ambargonun nedenini de açıklamıyor.
Batı Kürdistan, tarım ve petrol konusunda her ne kadar tüm Suriyeyi besleyecek kadar zengin olsa da Baas rejimi, bu zenginliklerden Kürtlerin yararlanmaması için özel bir politika yürüttü. Bugün bölgede hiçbir üretim ve işletim fabrikası ya da petrol için rafineri bulunmuyor. Kürdistandaki zenginlikleri Şam ve Halep gibi büyük kentlere taşıyan rejim, Kürtlerin işsiz kalmasına yol açıyor ve göçe maruz bırakıyordu.
Mart 2011de başlayan ve kısa sürede silahlı çatışmalara dönüşen ayaklanmalarla birlikte, yaşam koşulları hiç olmadıðı kadar aðırlaştı. Batı Kürdistan her ne kadar göreceli olarak sükunet içinde yaşasa da, Türkiye ve Federal Kürdistanını sınırlarını kapatması nedeniyle sorunlar katlanarak arttı. Ýhtiyaçların başında beslenme, saðlık imkanları ve çocuk sütü geliyor.
Temmuz ayında kurulan Kürt Yüksek Konseyi (DBK) üyesi Ehmed Sileman, sınır kapısının açılacaðı yönünde Hewlerin verdiði sözlerin henüz tutulmadıðını belirtirken, bir kez daha çaðrıda bulundu. ANFye konuşan Sileman, durumun çok aðır olduðunu söylerken, özellikle ilaç ve temel yaşam gereksinimlerinin çok zor elde edildiðini kaydetti. Sileman, Hewler yönetimini, sınır kapısını açmaya çaðırdı.
Bir yandan yokluk yaşanırken, diðer yandan Batı Kürdistana taşınmak istenen temel gıda malzemeleri ve saðlık ihtiyaçları da silahlı gruplar tarafından engelleniyor ve el konuluyor. En son 20 Aralık günü silahlı gruplar Rakka ile Batı Kürdistan arasında Enisa bölgesinde Batı Kürdistana yönelik yardımları durdurdu. Alınan bilgilere göre Tilebyedden gelen 10, Hamada gelen 60 araç durdurularak, erzaklara el konuldu.