Hewler, Batı Kürdistan'ı göçertmek mi istiyor?

Hewler, Batı Kürdistan'ı göçertmek mi istiyor?

Federal Kürdistan Bölgesi, Batı Kürdistanlı mülteciler için 2 milyon dolar bütçe ayırdı. Türk devleti ile ortak bir planın yürütüldüðü iddiaları gündemden düşmezken, Kürt mülteciler insanlık dışı koşullar altında yaşıyor. Peşmergelerin tehditlerine ve askeri eðitimlere konu olan Kürt mültecilerin dramı ile kimse ilgilenmiyor.

Her şey, bir gün önce ANF’de yayımlanan ve Türk Dışişleri Bakanlıðı’na ait olduðu ileri sürülen belgedeki gibi işliyor. Belgenin doðruluðu veya sahteliði bir yana, Hewler Konsolosluðu’na yazılmış belgedeki Suriye konseptinin Federal Kürdistan üzerinden yürütüldüðünü gösteren gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Bu arada sözkonusu belgeyi yalanlayan herhangi bir açıklama ne Hewler’de, ne de Ankara’dan gelmedi.

MÜLTECÝ KAMPLARINI DENETLEYEN YOK!

Federal Kürdistan Bölgesi’ne sıðınan Suriyeli Kürt mültecilerin durumu da belgedeki konseptle uygunluk arzediyor. Kamplarda nelerin yaşandıðı ile kimse ilgilenmiyor. Mülteci olmalarına raðmen, hangi koşullarda yaşadıklarını denetleyen yok. Sanki savaştan kaçan mülteciler deðil, askeri bir kamp alanı.

ANF Kürtçe servisine konuşan Batı Kürdistanlı gençlerden biri olan E. M. Başına gelenleri şöyle anlatıyor: “Biz Derîk üzerinden yola koyulduk. Bizi dört kişi getirdi. Silahları vardı, bizi saatlerce yürüttüler. Bir akşam vakti bir köye ulaştık. Saat 18.00’de yola koyulduk, sabah saat 06.00’da sınıra ulaştık. Saatlerce yürüdük. Yeri bilmememiz için bizi Kürdistan Bölgesi sınırında bıraktılar ve geri döndüler. Bize, ‘köyü gidin, muhtar sizi görecek’ dediler. Biz o gece, o evde kaldık. Sabah bizi asayişe götürdüler, kimlik bilgilerimizi ve nerden geldiðimizi kaydettiler. Bizi sınıra kadar geçirenler bizden 35-40 bin Suriye parası aldılar. Bize, ‘Güney Kürdistan’a gidin, orası çok iyidir ve para vardır, iş vardır, orada yaşayın, beraberinizde bir şey almanıza gerek yok, orada herşey var’ dediler.”

Ortaya çıkan gizli belgede Federal Kürdistan bölgesine göç eden Batı Kürdistanlı Kürt gençlerinin eðitilmesi ve silahlandırılması, olası bir iç savaş durumunda “Kürtler için savaşan ordu” şeklinde propagandasının yapılması yer alıyordu. Konsept dahilinde Federal Kürdistan Bölgesi’ndeki istihbarata baðlı inşaat şirketleri üzerinden yürütülecek faaliyetlere de dikkat çekiliyordu. Belgede ayrıca, “Olası çatışma durumlarında Suriye Kürtlerinin bir göç durumunu yaşaması halinde Türkiye topraklarına yönlendirmek, bir kısmının da Kuzey Irak’a özellikle KDP denetimindeki kentlere göçlerini teşvik etmek” ifadeleri yer alıyordu.

KAMPTA ASKERÝ EÐÝTÝM DAYATMASI

E.M.’nin anlatımları da bu konsepti doðruluyor: “Kampa geldiðimizde, yine gelip ‘askeri eðitim göreceksiniz ve 45 gün sürecek’ dediler. Peşmergeler de her şeyimizi elimizden aldılar. Telefon, kimlik ve üzerimizdeki paralara el koydular. Başımıza gelen bunca şeyden sonra, artık Suriye’ye de dönemiyorduk. Çünkü her şeyimizi elimizden aldılar. Ama bizim bulunduðumuz kampta battaniye de yoktu. Ben ayakkabıların arasında uyuyordum.”

KAMPTA YAŞANANLAR

E.M. şöyle devam ediyor: “Önceden söylediler: ‘Rojava’yı (Batı Kürdistan) özgürleştirmeniz için siz askeri eðitim alacaksınız. Domis’ten (Mülteci kampı) çıktık. Bize dediler ki, ‘askeri eðitim göreceksiniz, size silah kullanmayı öðreteceðiz. Askeri eðitimden sonra, şirketlerde çalışacaksınız ve size kimliklerinizi verecekler. Artık her yerde dolaşabilirsiniz.”

Belgede de istihbarata baðlı inşaat şirketleri üzerinden yürütülecek faaliyetlere konusunda şu ifadeler yer alıyordu: “Gelen gençlerin tekrar dönmemeleri için ilgili genel müdürlüklerimizle anlaşmaları bulunan ‘ÝYÝ YAPI-UYK-‘ ve “KURAN-CML-‘ kod inşaat şirketleri ve baðlı şantiyelerde ve diðer duyarlı hizmet sektörlerinde işe alınmalarına yardımcı olmak, öncelik vermek. Deðişik etkinliklerde bölgede kalmalarını saðlamak, aileleri ile geleneksel ilişkilerinin sürdürülmesi ve maddi destek olmalarının teşvik edilerek güven yaratılmasını saðlamak.”

BU MUAMELE HAYVANLARA BÝLE YAPILMAZ

E.M.,anlatımlarını şöyle sürdürüyor: “3 ay geçtikten sonra ‘telefonlarımızı verin, en azından annelerimizle konuşalım’ dedik. Bize, ‘ailelerinizi ve evlerinizi unutun, artık siz buraya baðlısınız’ dediler. Dört ay burada kaldım. Bize yaptıkları muamele hayvanlara yapılmaz. Çok soðuktu. Kıyafetlerimiz yoktu, halen üzerimizde geldiðimiz kıyafetleri taşıyorduk.”

ÝSYAN ETTÝLER, ‘HAÝN’ ÝLAN EDÝLDÝLER

Kamptaki kötü koşullara tepki gösterdiklerini anlatan E. M. Şöyle diyor: “300 genç ‘Rojava’ya döneceðiz’ dediler. Biz de onların içerisindeydik. Ýsyan ettik. Hepimizi bir yere toplayarak, ‘Burası şeref ve namus yeridir. Buradan kaçan şerefsiz ve namussuzdur. Haindir’ dediler. Biz gençleri birbirine düşüyorlardı. Hatta akşam ‘kampa dönmeyeceðimizi’ söyledikten sonra, altı ay sonra bizi serbest bırakacaklarını belirttiler. Bizi bırakana kadar eðitime ve yemeklerini yememeye karar verdik.”

PEŞMERGELER MÜLTECÝLERÝ DÖVDÜ, SAÇLARINI KAZIDI

E.M. maruz kaldıkları şiddeti de anlattı: “Tüm söyledikleri yalan çıktı. Bunları söyledikten sonra peşmergeler biz gençleri sopalarla dövdü, bir çok arkadaşımızın kafaları kırıldı. Silah sıktılar ve saçlarımızı da sıfıra vurdular.

HAKARETLER

Maruz kaldıkları hakaretleri de anlatan E. M. şunları söyledi: “Bize ‘sizi bırakalım da Hewler’e, Duhok’a gidip hırsızlık mı yapasınız. Orayı da mı bozasınız’ dediler. Bazı peşmergeler de, ‘siz buraya gelerek şeref ve namusunuzu geride bıraktınız. Siz de insan mısınız?’ diyordu. Bunu bize söyledikten sonra biz de aramızda birleşip kaçmak istedik. Ama silahları vardı. Bize, ‘bir adım atan olursa kuşuna dizeriz’ dediler. Bir peşmerge de ‘gitsinler de Araplar annelerini alsın...’ dedi."

Sonra bir mülteci öne çıkarak göðsünü açıp, “Öldürecekseniz öldürün” dedi. E.M. şöyle devam etti: “Sonra o kişiyi alıp zindana attılar. Ayrıca 200 ila 400 kişi de kaçtı. Yakananları cezaevlerine atıyorlardı. Zindanda da onlara dövüyorlardı.”

YA BÝZ KÜRT DEÐÝLÝZ, YA DA BUNLAR!

Kürt mülteci, kamptaki eðitim sonucunda kendilerini PKK’ye karşı savaştırmak istediklerini de anlatırken, “Biz yaşadıðımız bu koşullar karşısında şunu anladık: ‘Ya biz Kürt deðiliz, ya da bunlar Kürt deðil. Bize böyle davranıyorlardı. Bizden yüzlercesi bu topraklar için kanını verdi. Şimdi de bize böyleyaklaşıyorlar.”

Suriye ordusundan kaçarak Güney Kürdistan’a sıðınan K. M. isimli genç ise Humus’taki çocuk ölümlerine tanık olduktan sonra kaçtıðını söylerken, Kürdistan’da her şeylerinin karşılanacaðı vaat edildikten sonra böyle Suriye’den kaçtıðını anlattı.

BOŞ BÝR ARAZÝYÝ ÝNSANLA DOLDURMUŞLAR

Ancak kampa gelince “hiçbir şey olmadıðını” gördüðünü ifade eden K.M, “Ne yiyecek, ne de yatacak yer vardı. Boş bir araziyi, insanla doldurmuşlar. Her taraflarında peşmerge var. Biz burada Kürtlüðümüzü unuttuk. Biz bunların elinde Kürt olduðumuzu bilmiyorduk” diye anlattı.

Kendilerine “askeri eðitim göreceksiniz ve Qamişlo’nun özgürlüðü için savaşacaksınız” denildiðini belirten K.M., “Üç ay askeri alanda kaldık. Bize neden bu askeri eðitimi verdiklerini bilmiyorduk” dedi.

Kaçanları Suriye’ye teslim edecekleri tehdidinde bulunduklarını belirten K.M. “Korkuyorduk. Çünkü biz askerlikten kaçtık, teslim ederlerse idam edilirdik. Bizi onlarca kez tehdit ettiler, dövdüler, hakaret ettiler, saçlarımızı sıfıra vurdular. Birçok genç kaçtı. BKC silahlarla ateş açıyorlardı arkalarından” şeklinde anlattı.