HDP'li vekiller darbeye karşı yürüdü, polis saldırdı

HDP'li milletvekilleri, Meclis'teki darbeye karşı yürüyüş düzenledi. Polisin saldırdığı vekiller, "Diz çökmeyeceğiz" mesajı verdi, AKP'nin darbe ve savaş iktidarı olduğunu vurguladı.

HDP Parlamento Grubu, Meclis'te HDP'li Leyla Güven ve Musa Farisoğulları ile CHP'li Enis Berberoğlu'nun vekilliğinin düşürülmesine karşı açıklama yaptı. Aralarında HDP grup başkanvekilleri ve milletvekilleri, açıklamanın ardından Kızılay'da bulunan Güvenpark’a doğru yürüyüşe geçti. "Darbe var" dövizleri taşıyan HDP'li vekiller, “Darbeci AKP” sloganıyla yürüyüşü sürdürüyor.

Atatürk Bulvarı üzerinde, Güvenpark'a yaklaşıldığı noktada, kurulan polis barikatı önüne gelen HDP'li vekiller, "Valilik izni yok" gerekçesiyle engellenerek, polisin saldırısına uğradı. Saldırı sırasında polis, HDP Adana Milletvekili Rıdvan Turan’ın ceketini parçaladı, HDP'li vekil Kemal Bülbül'ün gözlüğü de kırıldı.

'ÇETELER SALDIRIYOR'

HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, “Sen uzun boylu, sen provokatörsün, darbe polisisin” diye saldırgan polise tepki gösterdi. HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni de “Polisler vekil arkadaşlarımıza saldırdılar. Darbeye karşı sokaklara çıktık. Çeteler saldırmaya çalışıyor” dedi.
HDP’li vekiller Güvenpark’a yakın bir noktada, Atatürk Bulvarı üzerinde açıklama yaptı.

'DARBE VE SAVAŞ İKTİDARI'

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, “Bugün burada yaşanan, şu taşıdığımız dövizin anlamını ortaya çıkardı: Darbe var. Bugünkü iktidar hukuka, adalete, siyasete darbe yapmaktadır” dedi.
Oluç, şu açıklamalarda bulundu:

“Anayasa Mahkemesi’ndeki yargı süreci tamamlanmamış olmasına rağmen, Saray’dan verilen emir gereği düğmeye basıldığı için 3 vekilin vekillikleri düşürüldü. Anayasa’yı çiğneyen bir adım atıldı. Cumhurbaşkanı sıfatıyla yasama üzerinde tahakküm kurmuştur. Yasamayı egemenliği altına almıştır. Her gün her an yaptığı gibi anayasa çiğnemiştir. Bir partinin genel başkanı olarak, siyasi rakiplerinin vekilliklerini düşürmüştür. Yargının üzerinde baskı yaparak aldırdıkları kararla, siyasi rakiplerine karşı mücadele eden bir parti ve iktidar ile karşı karşıyayız.

Darbe sadece apoletliler tarafından yapılmaz. Askeri darbelerin dışında sivil siyasetçiler, kravatlılar da darbe yaparlar. Darbeci bir iktidar ile karşı karşıyayız. İktidar darbe tehlikesi diye bağırırken, kendi darbesini örtmek için bu sözü çıkardılar. Hukukun üstünlüğü korumak değil, üstünlerin hukukun korumaktır. Bu iktidarın amaca adalet sağlamak değildir, evrensel hukuk ilkelerini ve evrensel demokratik hak ve özgürlükleri sağlamak değildir. Bu iktidarın tek bir amacı vardır. Kendi iktidarının bekasını sağlamaktır. Başka amaçları yoktur. Bütün kaynakları, ekonomik kaynakları kendi yandaşlarına peşkeş çekmektedirler.

Bu iktidar savaş iktidarıdır. Parti ile devleti bütünleştirdiler. Toplumun yarısından azını teslim etmektedirler. Toplumun yarısından çoğu muhalefettedir. Bu iktidarın değişmesini istemektedirler. Ama bu iktidar azınlığa düşmüş olmasına rağmen kendi iktidarını korumak için demokratik siyaset alanında mücadele eden herkese ya cezaevi yolunu göstermekte ya da bugün burada görüldüğü gibi hukuksuz şekilde anayasayı çiğneyerek, Güvenpark’ta açıklama yapmasını engellemektedirler.

'DİMDİK AYAKTA DURACAĞIZ!'

Biz HDP olarak, bütün örgütlerimizle dimdik ayakta duracağız. Bu iktidarın zulmü karşısında boyun eğmeyeceğiz, diz çökmeyeceğiz. Bizim seçmenlerimiz başta Kürt halkı olmak üzere hiç boyun eğmediler bundan sonra da eğmeyecekler. Kararlığımızı göstermeye devam edeceğiz.”
HDP’li vekiller, açıklamanın ardından “Darbeci AKP” sloganlarıyla Meclis’e doğru tekrar yürüyüşe geçti.