HDP'li vekiller: Bir an önce Abdullah Öcalan’ın sesi duyulmalı

İmralı tecridine karşı Adalet Nöbeti’ni sürdüren HDP milletvekilleri, "Bir an önce Sayın Öcalan’ın sesi duyulmalı. Bu sağlanmadığı sürece her alanda, her sokakta eylemlerimiz sürecek" dedi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP), PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın avukatlarıyla görüştürülmesi için başlattığı Adalet Nöbeti, 16’ncı gününde devam ediyor. Milletvekilleri, Kemal Peköz, Sıddık Taş, Erol Katırcıoğlu, Remziye Tosun, Nuran İmir, Garo Paylan, Hüseyin Kaçmaz ve Erdal Aydemir, “İmralı’da hukuk uygulansın” ve “Tecrit insanlık suçudur” dövizleriyle Meclis Dikmen Kapısı’nda açıklama yaptı.

HDP Milletvekili Remziye Tosun, İmralı Adası’nda amansız bir tecrit uygulamasının olduğunu belirterek, “İki yıldır Sayın Öcalan’dan haber alınamıyor, aile ve avukatlar İmralı’ya gidemedi. Buna karşı Adalet Nöbeti’ni sürdürüyoruz, sonuç alana kadar da devam edecek” dedi.

 'TECRİDİN HERKESE ETKİSİ VAR'

Tecrit sisteminin Ortadoğu, Türkiye ve Kurdistan’a yansımalarına değinerek, halkların bütün haklarının ayaklar altına alındığını ifade eden Tosun, “Tecrit, kadınlara, gençlere olumsuz etkileri oluyor. AKP-MHP’nin tecrit ısrarıyla kirli bir siyaset yürütüyor, tecritle siyaseti dizayn etmeye çalışıyor” ifadelerini kullandı.

 'İMRALI KAPILARI AÇILMALI'

İmralı’nın kapılarının açılması gerektiğini, aile ve avukatların görüşmesinin sağlanması gerektiğini söyleyen Tosun, “Kamuoyunun Sayın Öcalan’ın sağlığı ve güvenliği hakkında bir an önce bilgilendirilmesi gerekiyor. Sayın Öcalan’ın sesi duyulmalı. Sayın Öcalan’ın sesi duyulduğu 2013 ile 2015 yıllarında bu halkın çocukları tabutlarda gelmiyordu. Sayın Öcalan’dan haber alındığı an, onurlu bir sürecin başlayacağını da biliyoruz. Ancak AKP iktidarını bu kaos ortamında sürdürüyor. Bu nedenle 7’den 70’e herkesi tecrit ediyor” şeklinde konuştu.

 'EYLEMLERİMİZ SÜRECEK'

Eylemleriyle kamuoyunun taleplerini dile getirdiklerini söyleyen Tosun, Adalet Bakanlığı’nın bir an önce harekete geçmesi, aile ve avukatların İmralı’ya gidişlerinin sağlanması gerektiğinin altını çizdi. Tosun, “Bu sağlanmadığı sürece her alanda, her sokakta, her meydanda eylemlerimiz sürecek. Çünkü bu topraklar kana doydu, katliamlara doydu. Bir an önce Sayın Öcalan’dan haber alınmalı” diye seslendi.

HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu ise tecridin sonlandırılması taleplerini ısrarla dile getirmeyi sürdüreceklerini vurgulayarak, şöyle dedi:

"Sayın Öcalan’ın 22-23 aydır kimseyle görüştürülmemesi kabul edilebilir bir durum değildir. Bu insan haklarına, evrensel değerlere tümüyle aykırı bir uygulamadır. Buna derhal son verilmesi gerektiğini düşünmekteyiz. İkinci olarak Sayın Öcalan, tıpkı Güney Afrika’nın Mandela’sı gibi Türkiye’de barışı getirebilecek olan kişilerden biridir. Sayın Öcalan bir düşünce adamıdır, dolayısıyla Türkiye halkının sorunlarının konuşulması için onun görüşlerine ihtiyacımız vardır. Tecridin kaldırılması talebimizin en önemli sebebi de Sayın Öcalan’ın sesinin duyulmasını istememizdir. Sadece Türkiye’de yaşayan halkların değil, aynı zamanda Ortadoğu’da yaşayan halkların da Sayın Öcalan’ın ne düşündüğünü duyması gerekir.”