HDP’den işkenceye tepki: Azmettirici ve fail iktidar!

HDP, Amed’de bir gence yapılan işkenceye sert tepki göstererek, bu suçun azmettiricisi ve failinin iktidarı olduğunu belirtti.

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü, MYK Üyesi ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran yaptığı yazılı açıklamada, “Diyarbakır KOM tarafından gözaltına alınan B.Y. isimli vatandaşa, Emniyet’te işkence yapıldığına dair fotoğraflar basında paylaşılmıştır. Avukatlarının açıklamasına göre, kendileri uzun bir süre müvekkilleriyle görüştürülmemiş ve kolluk tarafından tehdit edilmişlerdir” diye hatırlattı.

B.Y.’nin gördüğü işkencelerin raporlanması için sevk edildiği 2 kamu hastanesi de gerçeğe aykırı rapor düzenlendiğini belirten Başaran, “Bu raporlara göre B.Y.’nin sadece ‘serçe parmağında zedelenme’ ve ‘yüzünde morluk’ oluşmuştur” diye ekledi.

Açıklamada şunlar ifade edildi: “AKP’nin ‘işkenceye sıfır tolerans’ iddiasına rağmen son yıllarda işkence ve kötü muamele vakaları artmış, özellikle sokakta, polis araçlarında, emniyetlerde, yani sadece ‘resmi gözaltı’ yerlerinde değil her yerde işkence ve insan onuruna aykırı kötü muamele sıkça kullanılır hale gelmiştir.

Son olarak Ankara TEM’de yaşanan işkence vakalarını gündeme getiren ve tepki gösterenler, bizzat kolluğun başında olan İçişleri Bakanı tarafından ‘terörist’ olarak yaftalanmıştır.

Geçmiş yıllarda yaşanan işkence vakaları nedeniyle açılan davalar da sonuçsuz kalmış, failler birer birer beraat ettirilmiştir. Bu nedenle kolluk İçişleri Bakanı ve yargıdan aldığı olur ve teşvikle, polis devleti uygulamalarını yaygınlaştırmış, ülke adım adım işkence merkezi haline getirilmiştir.

Bu suçun azmettiricisi ve faili olan iktidara hatırlatırız ki, işkence bir insanlık suçudur. Bu suça ortak olanlar er ya da geç hukuk önünde hesap vereceklerdir.”