HDP'den 'Çalışan Gazeteciler Günü' mesajı: Kürt gazeteciler hedefte

Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla açıklama yapan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, "Sadece son 6 ayda 27 özgür basın çalışanı tutuklandı" dedi.

HDP Basın Yayın ve Propagandadan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, Çalışan Gazeteciler Günü vesilesiyle yazılı açıklama yaptı.
Temel, "Basın emekçilerinin bazı ve hak güvencelere ilk kez sahip olduğu 212 Sayıl Fikir İşçileri Kanunu’nun yürürlüğe girdiği 10 Ocak 1961 tarihinden bu yana Çalışan Gazeteciler Günü olarak kutlanan 10 Ocak’ı o dönemin şartlarından daha kötü bir durumda karşılıyoruz. Ekim ayında yürürlüğe giren 7418 sayılı Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile daha fazla sansür ve ağır cezalar getirilerek basın ve ifade özgürlüğüne ağır bir darbe vuruldu. Tek adam rejimi; Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Basın İlan Kurumu ile Radyo ve Televizyon Üst Kurumu gibi kurumlar eliyle basın emekçilerini ve kurumlarını 'hizaya çekmek' için çok sayıda anti demokratik uygulamaya imza atıyor" dedi.

'SON 6 AYDA 27 ÖZGÜR BASIN ÇALIŞANI TUTUKLANDI'

"Her yıl olduğu gibi basın meslek örgütleri Çalışan Gazeteciler Günü’nde mesleklerinin içinde bulunduğu karanlık tabloyu ortaya koyan veriler açıklıyor" vurgusunda bulunan Temel, şunları belirtti:

"Dicle Fırat Gazeteciler Derneği’nin (DFG), 2022 yılı Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu’na göre geçen yıl 39 gazeteci tutuklandı, 76 gazeteciye çeşitli cezalar verildi. Rapora göre; 132 gazetecinin haber izlemesi engellenirken 65 gazeteci saldırıya uğradı. Yıl içinde 56 internet sitesi kapatıldı, 1109 habere ve 2210 içeriğe erişim engeli getirildi. Şüphesiz ki basının içinde bulunduğu bu karanlık tablodan en çok muhalifler ve Kürt gazeteciler nasibini alıyor. Sadece son 6 ayda 27 özgür basın çalışanı tutuklandı.

 Her türlü baskı, saldırı ve zulme; gözaltı ve tutuklamalara, engellemelere, sansüre ve işsizliğe karşı bugünü mücadele gününe dönüştüren basın emekçilerinin Çalışan Gazeteciler Gününü kutluyoruz. Çalışamayan, işsiz bırakılan, cezaevinde tutulan gazetecilerin yanında olmaya devam edeceğiz."