ANALİZ

HDP: Cumartesi Annelerinden elinizi çekin

Cumartesi Anneleri'ne dönük saldırıya tepki gösteren HDP, "Annelerden elinizi çekin" dedi.

HDP Merkez Yürütme Kurulu, Cumartesi Anneleri'ne eylemlerinin 800. haftasında engel olunması ve saldırılması üzerine yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "800 haftadır evlatlarını soran Cumartesi Annelerine yönelik bugün yapılan insanlık dışı saldırı AKP iktidarının çirkin yüzünü bir kez daha açığa çıkarmıştır. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 2018 yılında Cumartesi Annelerini terörist olmakla suçlayarak Galatasaray Meydanı’nı annelere ve ailelere yasaklamıştı" denildi.

'AKP'NİN MUTLAK KÖTÜLÜĞÜ'

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Eylemlerinin 800. Haftası’nda Meydan’a gelen annelere ve hak savunucularına yapılan çirkin saldırıyı asla kabul etmiyoruz. Meydana sadece karanfil bırakmak isterken polis saldırısında darp edilen ve gözaltına alınan üç kayıp yakını Maside Ocak, Hasan Karakoç ve Yaşar Aktaş derhal serbest bırakılmalıdır. 

Öncesinden konuşulduğu ve alana girilmesine izin verildiği halde kin ve öfkeyle ailelere saldıran ve insanlık adına utanç verici anların yaşanmasına neden olan zihniyeti kınıyor ve lanetliyoruz. 

Cumartesi Annelerine yönelik müdahaleyi AKP iktidarının topluma dayattığı faşizan politikaların bir sonucudur. Hiçbir şiddet amacı gütmeyen, tek dertleri kaybedilen yakınlarının akıbetini ortaya çıkarmak ve faillerden hesap sormak olan Cumartesi Annelerinin eylemi; hak, hukuk ve adalet arayışına dönüşmüş durumdadır. 

AKP iktidarının rahatsızlığı, Annelerin bu adalet ve hakikat arayışından kaynaklanmaktadır. İnfaz Yasası’yla katliam faillerini serbest bırakıp, evlatlarını, eşlerini, kardeşlerini arayan insanlara yaslarını tutabilecekleri bir mezar taşını çok görüp pervasızca şiddet uygulayan bir iktidarla karşı karşıyayız. 

Kötülüğü göstererek iyi olanı hedefleyen Cumartesi Annelerine yapılan bu çirkin müdahale AKP iktidarının uzunca bir zamandır örgütlediği mutlak kötülüğün kristalize olmuş halidir. AKP iktidarı insanlık onuruyla bağdaşmayan bu saldırı ile gerçeğin en büyük düşmanı olduğunu da göstermiştir. Bu yüzden, ablukaya alınan Galatasaray Meydanı değil, iktidarın kendini hapsettiği yalnızlıktır.

Cumartesi Annelerinin adalet ve hakikat mücadelesinde yanlarında olduğumuzu, cezasızlık politikalarının son bulması ve herkes için her yerde adaletin sağlanması için mücadelemize devam edeceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz."

HDP açıklaması "Cumartesi Annelerinin sesini kısamayacaksınız! Kaybedenler hesap verecek" mesajıyla son buldu.