HDP: 17 Ağustos'ta rantçı zihniyet öldürdü

HDP MYK, 17 Ağustos Depremi'nde yaşamını yitirenleri andı, sorumlunun rantçı zihniyet olduğunu belirtti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin yıl dönümü vesilesiyle yazılı açıklama yaptı.
Depremde yaşamını yitirenlerin anıldığı açıklamada, "Resmi verilere göre 18 bin 373 kişinin hayatını kaybettiği, 48 bin 901 kişinin yaralandığı, 5 bin 840 kişinin kaybolduğu bu büyük felaketin üzerinden geçen yıllara rağmen ne yaralar tam anlamıyla sarıldı ne de Türkiye’nin içinde bulunduğu deprem riskine karşı gerekli tedbirler alındı" denildi.

'YIKIMIN NEDENİ İKTİDAR POLİTİKALARI'

İstanbul, Bolu, Bursa, Eskişehir, Kocaeli, Sakarya ve Yalova'da can ve mal kaybına neden olan deprem felaketinin bilançosunun devletin verilerinden çok daha ağır olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Sivil toplum örgütlerine, bölge halkına ve resmi olmayan verilere göre '99 deprem felaketinde en az 50 bin insan hayatını kaybetti" diye belirtildi.
Rant, çarpık kentleşme, siyasi sorumsuzluk, alınmayan tedbirlerin, doğal afetlerle birleştiğinde toplum için kaçınılmaz yıkımlara dönüştüğüne vurgu yapılan açıklamada, "17 Ağustos yıkımının nedeni işte tam da bu sorumsuzluk, rant ilişkileriydi ve ne yazık ki 21 yıldır yine benzer bir rantçı zihniyet bu ülkeyi yönetmektedir" denildi.
HDP MYK, uzmanların ısrarlı uyarıları dikkate alınarak başta yerel yönetimler olmak üzere yetkililerin gereken tedbirleri alması gerektiğine işaret ederken, "Halklarımız da bu konuda gerekli duyarlılığı göstererek yaşamı üzerinden rant hesapları yapanlara prim vermemelidir" dedi.