Hatimoğulları: Yargı iktidarın oyuncağı oldu

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Türkiye’de yargının artık iktidarın oyuncağı haline geldiğini söyledi.

Demirtaş ve Yüksekdağ hakkında yeniden verilen tutuklama kararına ilişkin konuşan HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, AİHM’in kararlarına işaret ederek, Türkiye’de yargıya olan güvenin yerlerde süründüğünü söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş hakkında 6-8 Ekim eylemleriyle ilgili ayrı bir soruşturma kapsamında Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davasında verilen tahliye kararının ardından serbest bırakılması beklenirken yeniden tutuklama kararı verildi. Türk Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan, Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ hakkında verilen tutuklama kararına sahip çıkarak, “Bunları bırakamayız” dedi. Böylece Demirtaş ve Yüksekdağ, Erdoğan’ın talimatıyla rehin tutulmaya devam ediyor.

TEK ADAMIN YARGISI

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Türkiye’de bağımsız ve tarafsız bir yargıdan söz edilemeyeceğini belirterek, yargı tek adam ve temsilcilerinin iki dudağı arasına baktığını söyledi. Demirtaş’ın beraat aldığı, üst mahkemelere yapılan başvurular sonucu beraatının yeniden tescillendiği bir davada, dosya numarası değiştirilerek mükerrer yargılama yapıldığına işaret eden Hatimoğulları, dava günüyle ilgili şunları söyledi: “Haber geldi ve apar topar diğer vekil arkadaşlarımız ile adliyeye gittik. Adliyede bizlere SEGBİS’e hemen alınacakları söylendi ama saatlerce o koridorda başlamasını bekledik.

YARGICI ‘İKNA’ ETTİLER

Elde edebildiğimiz bilgiler ışığında konuşuyorum; orada 4 saat boyunca yargıcı ikna etmeye çalıştılar. Çünkü bu kararı alan, mükerrer bir yargılamaya imza atan yargıç, yarın öbür gün bu kararı verdiği için kendisinin ne şekilde yargılanacağını bilir. Bu riski de alamadıkları ve saatlerce ikna ettiklerini düşündüğümüz için bizler de 3-4 saat mahkeme koridorlarında bekledik. Daha sonra yargıç geldi ve gerçekten sonucu belli olan bir hukuk garabetini gerçekleştirdi.”

AİHM’İ KANDIRMAYA ÇALIŞIYORLAR

Partilerine her türlü baskının uygulandığını ifade eden Hatimoğulları, AİHM kararlarına dikkat çekerek, Türkiye’de bu iktidarın yargıyla adeta oyun oynadığını; yargının oyuncak olduğunu kaydetti. “AİHM ve Avrupa mahkemelerini kandırmaya çalışıyor ama kendisi de biliyor ki kimsenin ona kandığı yok” diyen HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Türkiye’de yargıya olan güvenin yerlerde süründüğünü, artık herkesin de farkında olduğunu belirtti.