Hasta tutsakların durumu ağır, tedavileri engelleniyor

Ankara ve İstanbul'da, hasta tutsakların durumuna dikkat çekildi. Tutsakların tedavi edilmediğine ve durumlarının ağırlaştığına vurgu yapılan eylemlerde, "Hemen bırakılmalılar" denildi.

Ankara'da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 307’nci haftasında Kırıkkale F Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan 6 hasta tutsağın durumuna dikkat çekti. İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi binasında yapılan açıklamayı İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen okudu.
Çevirmen, cezaevlerinin eziyet verici uygulamaların devreye konulduğu alanlar haline döndüğünü belirtti. Çevirmen, "Kırıkkale F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde 20 hasta tutuklu var, bunlardan durumları kritik ve acil tedavi edilmesi gerekenlerin durumunu aktaracağız” dedi.
Çevirmen, Cihat Özdemir, Salih Gün, İsmet Akın, Sinan Akbayır, Resul Kocatürk, Zeynel Karabulut'un durumlarının ağır olduğunu, hemen bırakılmaları ve tedavi edilmeleri gerektiğini söyledi.

İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, F Oturumu eylemlerinin 435’inci haftasında Silivri 5 Nolu L Tipi Cezaevi’nde bulunan hasta tutsak Cengiz Sinan Halis Çelik’in durumuna dikkati çekti. Sanal medya hesapları üzerinden yapılan eylemin açıklamasını, İHD Hapishaneler Komisyonu üyeleri Meral Nergis Şahin ve Nuray Şimşek okudu.
Nuray Şimşek, Cengiz Sinan Halis Çelik’in 1996 yılında 22 yaşındayken Ağrı’da yaralı olarak tutuklandığını ve bu süre zarfında ağır işkencelerden dolayı epilepsi hastası olduğunu ifade etti. Çelik’in felç riskinden dolayı ameliyat edilmediğini ve kafasında olan şarapnel parçalarının alınmadığından dolayı epilepsinin arttığını ifade eden Şahin, bu arada mesane kanseri teşhisi konulan ve ileri derecede kemik erimesi de olan Çelik'in durumuna uygun düzenli tedavi yapılmadığı için durumunun giderek ağırlaştığını söyledi.
Şimşek, “Cengiz Sinan Halis Çelik ve tüm hasta mahpuslar serbest bırakılsın. Sağlığa erişim ve tedavi hakkı önündeki engeller kaldırılsın” dedi.