'Hasta tutsaklar Ot, Kodin ve Özbay'ın da durumu ağır'

3 kentte düzenlenen eylemlerde, hasta tutsaklar Bedri Ot, Eyüp Kodin, Fatma Özbay’ın durumunun ağır olduğu ve hemen tahliye edilmeleri gerektiği belirtildi.

Ankara'da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla bir kez daha bir araya geldi. Eylemin 453'üncü haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde toplanan inisiyatif üyeleri, “Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslar serbest bırakılsın” pankartı açtı. Eylemde, Menemen R Tipi Cezaevi’nde tutsak bulunan Bedri Ot’un sağlık durumuna dikkat çekildi.

İHD Ankara Şubesi Hapishaneler Komisyonu Üyesi Avukat Ömer Faruk Yazmacı, 51 gün önce tahliye edilen ve önceki gün hayatını kaybeden Abdulhalim Kırtay’ı hatırlatarak, şunları söyledi: “Abdulhalim Kırtay 30 yıl hapishanede tutulmuş, bu sürede birçok hastalık meydana gelmiş, durumunun ağırlaşması üzerine başvurular yapılmış ancak hiçbir sonuç alınamamıştır. 30 yılın ardından tahliye olduğunda durumu çok ağırlaşmış ve adeta ölümün kıyısına kadar getirilmişti. Yapılan ameliyatlar ve tedavilere rağmen geç kalınmıştı ve göz göre göre yaşam hakkı ihlal edildi.”

Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğünün genelgesiyle sürekli hastalık, sakatlık ve kocama sebebiyle kişilerin cezalarının hafifletilmesi veya kaldırılması hakkında işlemler konusunda yeni kriterler getirildiğini belirten Yazmacı, “Genelgenin yayınlanmasından bu yana serbest bırakılanlara bakıldığında eşitlik ilkesinin çiğnendiğini ve genelgenin belli amaçlarla çıkarıldığını görmek mümkün. Hapishanelerde yüzlerce ağır ve yaşamını tek başına devam ettiremeyecek durumda hastalar olmasına rağmen mahpusların tahliye edilmemesi ne yazık ki yaşam hakkının da ihlalidir. Eşitlik ilkesi anayasal olarak güvence altına alınmış bir haktır ve bu genelgedeki kriterler tüm mahpuslar için acil bir şekilde işletilmelidir” dedi.

Hasta tutsak Bedri Ot’un 82 yaşında olduğunu ve 2015 yılından beri cezaevinde olduğu bilgisini paylaşan Yazmacı, “Bu süreler içerisinde Manisa T Tipi Cezaevinde revir koğuşunda kalmakta iken 23 Mart 2021 tarihinde hastaneye kaldırılmış ve Manisa Merkez Efendi Devlet Hastanesinde aniden ameliyata alınmıştır. Yapılan tetkikler ve patoloji raporu sonucuna göre de Kolon Konseri olduğu teşhisi konulmuştur. Yaklaşık 3 yıldır kolon kanseri tedavisi görmektedir. Hastanede bulunduğu süre içinde de doktor tarafından yanında refakatçinin kalmasının zorunlu olduğu bilgisi de savcılığa iletilmiştir” dedi.
Yazmacı, şöyle konuştu: “Adli Tıp Kurumu raporunun da dikkate alınarak iyileşinceye kadar cezasının ertelenmesini ve tahliye edilerek tedavisine ailesinin yanında daha sağlıklı koşullarda devam edilmesini istiyoruz."


İZMİR
İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için 2 haftada bir düzenlediği basın açıklamasının 274’üncü haftasında Konak eski Sümerbank önünde gerçekleştirdi. Eyleme demokratik kitle örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcileri katıldı. Bu haftaki açıklamada, Siverek 2 Nolu T Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan ağır hasta tutsak Eyüp Kodin’in (49) sağlık durumuna dikkat çekildi.
Açıklamayı yapan İHD İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu Sözcüsü Ahmet Çiçek, Kodin'in kalp, hipertansiyon ve şeker hastası olduğunu anımsatarak, “Hakkında verilen 6 yıl 3 ay hapis cezası nedeni ile 2019 yılında tutuklanan Kodin, bypass ameliyatı sonrası tedavi maksadı ile 3 ay infaz ertelemesi kararı verilerek 5 Şubat 2023 tarihinde tahliye edilmiş, ancak henüz tedavisi tamamlanmadan 28 Nisan 2023 günü yeniden tutuklanarak Siverek 2 Nolu T Tipi Hapishanesi’ne konulmuştur” dedi.
Çiçek, Kodin'in ailesi aracılığıyla sağlık durumuna dair İHD'ye gönderdiği bilgileri şöyle paylaştı: "Pandemi sürecinde 2 yıl boyunca hastaneye gidip ölçümlerimi yaptıramadım. Siverek Devlet Hastanesi'nin birçok bölümünde doktorların olmamasından dolayı tedavi olamadım. Birçok hasta tutuklu da hapishanede tedavi olamıyordu. 23 Ocak 2023 tarihinde Baypas ameliyatı olduktan sonra apar topar askerlerin zoruyla taburcu edilip cezaevine götürüldüm. Hastanede dahi kelepçeli bir şekilde lavaboya götürüyorlardı. Hastaneden taburcu olurken, monitöre bağlıydım. Burnumda buhar makinesi olmasına rağmen beni zorla kelepçeleyerek alelacele askeri araca bindirip cezaevine götürdüler. Ambulans dahi vermediler. Benim oradan sağ çıkmam imkansızdı ama arkadaşlar bana bakıyordu. İnfaz ertelemesi sonrası ‘Cezaevinde kalabilir’ raporu verilmesi beni çeyrek insan haline getirdi."
Çiçek, cezaevi koşullarında yeterli tedavi ve bakım sağlanamadığı için Kodin’in infazının tedavisi tamamlanana kadar ertelenmesi gerektiğinin altını çizerek, Eyüp Kodin ve tüm hasta tutukluların serbest bırakılmasını istedi.


İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek amacıyla her hafta düzenledikleri “F Oturumu” eyleminin 581’incisini dernek binası önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde Şakran T Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’nde bulunan ağır hasta tutuklu Fatma Özbay’ın sağlık durumuna dikkat çekildi. Birçok insan hakları savunucusu ve hasta tutuklu yakınının katıldığı açıklamada, “Tecrit öldürür, dayanışma yaşatır” ve “Hasta tutsak Fatma Özbay serbest bırakılsın” pankartı taşınırken, sık sık “Hasta tutuklular serbest bırakılsın” ve  “Tedavi haktır engellenemez” sloganları atıldı.
Bu haftaki açıklamayı İHD İstanbul Şubesi üyesi Hatice Onaran yaptı.
Ağır hasta tutsak Fatma Özbay’ın, 2018 yılında 3’üncü evre meme kanseri tanısıyla ameliyat edildiğini ve sol memesinin tamamen alındığını belirten Onaran, buna rağmen Özbay’ın yakalandığı kanserin yayılmaya devam ettiğini söyledi. Meme kanserinin yanı sıra Özbay’ın karaciğer yağlanması, migren, bel-boyun fıtığı gibi rahatsızlıklarının da olduğuna dikkat çeken Onaran, “Fatma Özbay, tüm bu hastalıklarına rağmen tahliye edilmesinin aksine, 2019 yılının Aralık ayında İzmir Aliağa Şakran T Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’de kendisi de kanser olan 61 yaşındaki ablası Gülser Özbay'ın yanına sevki yapıldı” dedi.
Onaran, Özbay’ın sağlık durumuna ilişkin Agiri’de yaşayan ablası ve Özbay’ın avukatıyla görüştüklerini belirterek, görüşmenin içeriğini şöyle aktardı: “Özbay’ın ablası ve avukatı ile görüşmemizde, Özbay’ın durumunun stabil olduğunu, 27 yıldır bilinen kronik rahatsızlıkları yanında bu durumun vücudunun birçok organını da etkilendiğini, böbreklerini, bağırsaklarnı, kadın hastalıklarını, bel ve boyun fıtığını ve en son olarak 6 ay önce gözlerinde oluşan rahatsızlık nedeniyle lazerle ameliyat edildiğini aktardılar. Ayrıca avukatı kendisi ile yaptığı son görüşmesinde 3’üncü evre kanserinin ilaç tedavisinin sürdüğünü ve her 6 ayda bir hastaneye giderek kontrol edildiğini söylediğini belirtti.”
Onaran, Özbay’ın bir an evvel tahliye edilmesi çağrısında bulundu.