‘Halkın iradesini kayyuma teslim etmemek hepimizin meselesi’

KESK, DİSK, TTB, TMMOB çağrısıyla Van, Amed ve Mardin belediyelerinin gasp edilmesine karşı bir araya gelen demokrasi güçleri, “Halkın iradesini kayyuma teslim etmemek hepimizin görevi” mesajını verdi.

Kadıköy’de de bir araya gelen KESK İstanbul Şubeler Platformu, DİSK İstanbul Bölge Temsilciliği, TTB, TMMOB ile demokrasi güçleri, kayyum işgalini yaptıkları kitlesel bir açıklamayla protesto etti.

Polis ablukası altında gerçekleşen açıklamada HDP Milletvekilleri Dirayet Dilan Taşdemir, Serpil Kemalbay, Oya Ersoy, Züleyha Gülüm, Musa Piroğlu, Ahmet Şık, CHP milletvekillerinin Sezgin Tanrıkulu, Ali Şeker, Pınar Uzun, Zeynel Emre, Onursal Adıgüzel, Turhan Aydoğdu, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Cengiz Çiçek, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ön saflarda yerini aldı.

“Birlikte kazandık, birlikte savunacağız. Bu karanlıktan hep birlikte çıkacağız” yazılı pankart ile “Kayyum adalete, özgürlüğe, eşitliğe sığmaz”, “Kayyum değil demokrasi kazanacak”, “Kayyuma karşı birleşelim, direnelim, kazanalım” dövizleri taşındı.

Sık sık, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Her yer Amed her yer direniş”, “Bijî berxwedana Amed’de” sloganları atan kitle adına ilk konuşma DİSK Yönetim Kurulu üyesi Kanber Saygılı tarafından yapıldı. Erkek şiddetiyle katledilen iki kadını anarak sözlerine başlayan Saygılı, eski eşi tarafından bıçaklanarak öldürülen Emine Bulut’un, “Ölmek istemiyorum” çığlığının taze olduğunu vurguladı.

‘TOMA’LARIN ALTINA ALINIRIZ AMA SEÇME HAKKIMIZDAN VAZGEÇMEYİZ’

19 Ağustos’ta tekrar bir darbeyle karşı karşıya kaldığını hatırlatan Saygılı, AKP-MHP koalisyonu tarafından yapılan darbenin sadece Kürt halkının iradesine karşı değil, seçme ve seçilme hakkını kullanan halka karşı yapıldığının altını çizdi. Amed’de, Van’a ve Mardin büyükşehir belediyelerine yapılan darbeyi asla kabul etmeyeceklerini vurgulayan Saygılı, iktidarı “Yasadışılığa son verin” diye uyararak, söyle konuştu: “Seçimle gelen seçimle gitmeli, halkın iradesine saygı duyulmalı. İster Kürt illerinde ister batıda halkımız tarafından kim seçildiyse onlar kendi yörelerini yönetmeliler. Şunu iyi bilsinler ki TOMA’ların altında kalmayı göze alırız ama seçme hakkımızı kullanmaktan asla vazgeçmeyiz.”

‘SANDIKTA KAYBETTİKLERİNİ DARBE LE GERİ ALMAK İSTİYORLAR’

Demokrasi güçleri adına ortak açıklama okuyan TTB Genel Başkanı Sinan Adıyaman, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından adaylıkları onaylanarak, halk tarafından ezici bir çoğunlukla seçilen üç belediye başkanının, daha aradan 5 ay geçmeden henüz kesinleşmeyen kovuşturmalar gerekçe gösterilerek görevinden uzaklaştırıldığını hatırlattı. Bu yaşananın bir darbe girişimi olduğunu vurgulayan Adıyaman, "Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı'nın görevden alınması için seçimden bir gün sonra Diyarbakır Valiliği'nin İçişleri Bakanlığı'na yazdığı yazı, tüm bu süreci özetlemektedir. Yargı kararıyla aday olması uygun görülen Belediye Başkanları idari bir darbe süreciyle görevden alınmaktadır" dedi.

Başka örneklerde, görevden alınan belediye başkanlarının yerine belediye meclis üyelerinden biri başkan vekili olarak seçildiğini belirten Adıyaman, "Bu üç kentte doğrudan kayyum atanması da gerçek niyeti ortaya koymaktadır. İktidarın amacı sandıkta kaybettiği yerel yönetimleri darbe ile geri almaktır. Bu üç kentin halkına, ‘Sizin seçtiklerinizi tanımıyorum, benim atadığıma mecbursunuz’ denmektedir” diye konuştu.

BU SADECE BASKI POLİTİKASI DEĞİL SAVAŞ POLİTİKASI’

Bu kararın sadece bir baskı politikası değil, aynı zamanda ayrıştırma ve bir savaş politikası olduğunun altını çizen Adıyaman, Diyarbakır, Van ve Mardin’de yaşayanların ayrımcılığa uğramasının ve en temel hakları olan seçme ve seçilme hakkının tümüyle ortadan kaldırılmasının sadece halk iradesine değil, aynı zamanda barış içinde bir arada ve kardeşçe yaşamına da vurulmuş bir darbe olduğunu kaydetti. Görevden uzaklaştırılan belediye başkanlarının derhal göreve iadelerini talep eden Adıyaman, “Halkın iradesini kayyumlara teslim etmemek sadece üç kentin değil hepimizin meselesidir” dedi.

Açıklamaya katılan siyasi parti ve sivil toplum kuruluşların isimleri şu şekilde: DİSK İstanbul Bölge Temsilciliği, KESK İstanbul Şubeler Platformu, TMMOB İstanbul İl Koordinasyonu, İstanbul Tabip Odası, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Halkların Demokratik Partisi (IIDP), Birleşik Devrimci Parti, Devrimci İşçi Partisi (DİP), Emek Partisi (EMEP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), İşçi Demokrasisi Partisi (İDP), Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Sosyalist Emekçiler Partisi (SEP), Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Yeşil Sol Parti, 78'liler Girişimi, Anadolu Kültür ve Araştırma Derneği (AKA-DER), Avcılar, Emek ve Demokrasi Platformu, Bahçelievler Emek ve Demokrasi Platformu, Devrimci Hareket, Divriği Kültür Derneği, Emek ve Özgürlük Cephesi (EÖC), Emekliler Dayanışma Sendikası, Fatih Dayanışması, Güngören Demokrasi Platformu, Halkevleri, İnsan Hakları Derneği(İHD) İstanbul Şubesi, Kadıköy Demokrasi Meclisi, Kadın Savunma Ağı, Kaldıraç, Kangal Dernekler Federasyonu, Marksist Tutum, Partizan, Politika Gazetesi, Sivas Konfederasyonu, Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV), Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP), Söz ve Eylem, Tüm Emekliler Sendikası İstanbul Şubeleri, Ümraniye Yerel Demokrasi Platformu, Doğu-Güneydoğu Dernekleri (DGD) Platformu, Amed Dernekleri Federasyonu (AMEDFED), Bitlis Dernekleri Federasyonu (BİDEF), Dersim Dernekleri Federasyonu(DEDEF), Elih Batman Dernekleri Federasyonu (ELİHFED), Karakoçan Dernekleri Federasyonu (KARDEF), Mardin Dernekleri Federasyonu (MARDİNFED), Muş Dernekleri Federasyonu (MUŞDERFED), Şirvan Dernekleri Federasyonu (ŞİRVANFED), Ardahan Hoçvan Dernekleri Federasyonu, Diyarbakır AMED Dernekleri Federasyonu, Din Alimleri Derneği, Adıyamanlılar Derneği, KAYYDER, Çatak Derneği, Van Gevaş Daldere Derneği, Kozluk Derneği, Karayazı Derneği, Bitlis Derneği (BİLDER), Eruh Derneği, Bağcılar Bitlisliler Derneği (BİSYAD DER), Beşiri Derneği, Erzurum Karayazı Karagivij Derneği, İstanbul Batman Petrolspor Taraftarlar Derneği, Gebze Siirtliler Derneği, İkitelli Batman Kozluklular Derneği, İstanbul Batmanlılar Derneği, Silvanlılar Derneği, Silvan Taşpınar Köyü Derneği, Şirvan Zivzik Derneği, Muş Bulanık Melle Mustafa Köy Derneği, Bismilliler Derneği, Diyarbakırlılar Derneği, Küçükçekmece Muş Derneği, Güngören Silvanlılar Derneği.