'Güney Kürdistan'da gençler yurt dışına kaçıyor'
Goran Hareketi Milletvekili İbrahim, Güney Kürdistan'da son bir ayda 3000 gencin kaçak yollardan yurt dışına kaçtığını belirterek, parlamentonun çözüm yollarını bulmasını istedi.
Goran Hareketi Milletvekili İbrahim, Güney Kürdistan'da son bir ayda 3000 gencin kaçak yollardan yurt dışına kaçtığını belirterek, parlamentonun çözüm yollarını bulmasını istedi.
Güney Kürdistan'dan gençlerin yurt dışına göçünü araştırmak için 28 parlamenter bugün parlamento başkanına bir dilekçe sundu. Goran Hareketi Milletvekili İbrahim, son bir ayda 3000 gencin kaçak yollardan yurt dışına kaçtığını belirterek, parlamentonun çözüm yollarını bulmasını istedi.
Konuya ilişkin ANF’ye konuşan Goran Hareketi Milletvekili Evar İbrahim, gençlerin kaçışlarından hükümetin sorumlu olduğunu ifade etti.
'HÜKÜMET GENÇLERE GELECEK SAĞLAYAMIYOR'
Gençlerin yurt dışına geçişlerinin kaçak yollardan gerçekleştiğine dikkat çeken İbrahim, bu kaçışların sebebine ilişkin şu değerlendirmede bulundu: "20 yılı aşkın bir süredir hükümet bölgemizde gençlerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek, onlara gerçekten gelecek sağlayabilecek bir ortam yaratmadı, gerekli hizmeti sunmadı. Yine bölgemizde yaşanan siyasi ve ekonomik krizin bunda ciddi etkisi var. Dolayısıyla gençler bu sorunlar içinde boğuluyor; bir sıkışıklığı, çıkmazı yaşıyor ve çözümü yurt dışında kaçmakta buluyorlar. Aslında bu gidişler bir arayışın sonucudur. Siz olduğunuz yerde onların temel ihtiyaçlarına cevap veremezseniz, doğal olarak yönlerini başka yere çevirmelerine neden olursunuz."
'ÖLÜM TEHLİKESİNİ GÖZE ALIYORLAR'
Yurt dışına gidişlerin açık bir kaçış olduğunu, kullanılan yolların oldukça tehlikeli olduğunu belirten İbrahim, şunları kaydetti: "Gençlerin çoğu yasa dışı yollardan gidiyorlar. Bu yollar çok tehlikeli. Çoğu ölüm tehlikesini göze alarak yurt dışına açıkça kaçıyorlar. Kimse yurt dışına çıkmasın, yaşamını sürdürmek istediği yeri tercih etmesin, demiyoruz. Ama bu normal bir gidiş değil, bu yollarla gitmek olmaz. Buna mutlaka çözüm bulunması gerekir. Dolayısıyla bu tür tehlikeli kaçışa varan yolların önünü almak için bölge hükümetinin tutum sahibi olması, sorumluluk alması gerekir. Gençlerin sorunlarını doğru tespit etmeli ve çözüm yollarını yaratmalıdır."
'NEDEN VE ÇÖZÜMLER ARAŞTIRILSIN'
Parlamentonun konuyu özel bir oturumda ele alması gerektiğini istediklerini söyleyen İbrahim, "Bugün 28 parlamenterin imzaladığı bir dilekçeyle parlamento başkanına başvurduk. Dilekçemizi bugün parlamento başkanına verdik. Bu dilekçeye Goran Hareketi'nden, HızbiŞui’den (Komünist Partiden); YNK, Yekgırtu İslam, Komala İslam, Türkmen parlamenterlerden imza verenler oldu. Parlamento toplanarak bu geçişlerin nedenlerini ve çözüm yollarını araştırsın istiyoruz" şeklinde konuştu.