Gösteriler devam ediyor, Abadi çözüm peşinde

Irak’ın güneyindeki Basra kentinde başlayıp kısa süre içinde güneydeki tüm kentlere ve Bağdat’ın bazı mahallelerine de sıçrayan gösteriler 9. gününe girdi.

Basra'da, 8 Temmuz'da işsizlik, yanlış ekonomik politikalar, hizmetsizliğe tepki olarak başlayıp Irak’ın güneyindeki Necef,  Kerbela, Zukkar, Misan, Babil, Hille Bağdat’ın bazı mahalleleri ile en son Nasriye’ye kentine sıçrayan gösteriler sürüyor. Gösterilerde vurulan sivillerin cenaze törenleri de sahipleniliyor.

10 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Irak’ın güneyindeki Kerbela kentinde dün güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu yaşamını yitiren göstericinin cenaze töreninin ardından halk tekrar gösterilere başladı.

Irak medyasında yer alan habere göre, Kerbela’da binlerce kişinin katılımıyla toprağa verilen Malik Ardavida için düzenlenen cenaze töreninin ardından kentte geniş katılımlı protesto gösterileri yeniden başladı.

Irak’ın güney kentlerinde 8 Temmuz'da başlayan gösterilerde şimdiye kadar 10’dan fazla kişi yaşamını yitirirken en az 250 kişi de yaralandı.

YASAK TANINMADI

Gösterilerin 5. gününde Basra, Kerbela, Necef ve Zukkar’da 'sokağa çıkma yasağı' ilan edilmişti. Ancak buna rağmen halk sokaklara dökülürek gösterilerini devam ettirdi. Göstericiler yasağa uymadı ve yasak kaldırıldı.

ÇALIŞANLARIN YÜZDE 80'İ BAŞKA BÖLGELERDEN

Irak’ın güney kentlerindeki gösterilerin başlama nedenlerinden biri olarak işsizlik gösteriliyor. Gösterilerin başlamasından sonra petrol rezervleri ve petrol rafinerilerinin bulunduğu bölge olmasına rağmen yerelden çalışanların çalıştırılmadığı verileri ortaya çıktı. Ortaya çıkan verilere göre Irak’ın güney kentlerindeki petrol rafinerilerinde çalıştırılanların %80’i Irak’ın diğer bölgelerinden götürülüyor.

GÜNEY KENTLERİNİN ELEKTRİĞİ DE İRAN'DAN GELİYORDU

Irak’ın güney şehirlerindeki gösterilerin bir nedeni olarak da elektrik kesintileri olarak gösteriliyordu. Sokaklara dökülerek gösteriler düzenleyen halk attığı sloganlarda elektrik kesintilerini istemediklerini söylüyordu. 8 Temmuz’da gösterilerin başladığı Irak’ın güney kentlerine elektriğin İran’dan sağlandığı ortaya çıktı. Geçtiğimiz günlerde Irak Elektrik Bakanı Kasım Fehdavi, “Irak’ın İran’a olan borçlarının çoğalması üzerine Tahran yönetimi gönderdiği elektriği kesti. Irak hükümeti, İran’ı ülkeye enerji göndermesi için razı edemez” demişti. Bu açıklamaların ardından halk gösterilere başlamıştı.

ABADİ, SUUDİ ARABİSTAN'A YÖNELDİ

Irak medyasında yer alan habere göre, Irak Başbakanı Haydar Abadi, ülkede günlerdir protestolara neden olan enerji sorununa çözüm bulmak için Elektrik Bakanı Kasım Fehdavi ile Planlama Bakanı Selman Cumeyli’yi Suudi Arabistan’da görüşmelerde bulunmak üzere görevlendirdi. Bakanların önümüzdeki günlerde Riyad’ı ziyaret edip Suudi yetkililerle görüşmelerde bulunması bekleniyor.

İRAN İLE İLİŞKİLERİ NASIL ETKİLER?

Irak Başbakanı ülkede yaşanan enerji sorunu için Suudi Arabistan’a Enerji ve Planlama bakanlarını görüşmeler için görevlendirmesi, siyaset uzmanlarınca Irak’ın İran ile ilişkilerini olumsuz yönde etkileyeceği şeklinde değerlendiriliyor.