Gençlik örgütleri: Unutmayacağız, affetmeyeceğiz

Gençlik Örgütleri'nin Suruç Katliamı’nı protesto etmek için Kadıköy Süreyya Operası'ndan Mehmet Ayvalıtaş Parkı'na yapmak istediği yürüyüşe polis saldırdı.

Gençlik Örgütleri'nin Suruç Katliamı’nı 5’inci yıldönümü dolayısıyla "Suruç için adalet, herkes için adalet" şiarıyla yapmak istediği yürüyüşe polis saldırdı.

Katliamdan 5 yıl geçmesine rağmen adalet anlamında hiçbir adım atılmamasına isyan eden gençlik örgütleri Suruç ailelerinin Halitağa Caddesi'ndeki gerçekleşen kitlesel anma sonrası polis ablukası altındaki Süreyya Operası’na yürüdü.

“Suruç’un hesabı sorulacak” sloganı eşliğinde çevik kuvvet barikatına doğru yürüyen gençler barikatı zorlandı. Polisin attığı gaz bombalarına kitle taşlarla karşılık verdi. Gerginliğin giderek büyüdüğü eylemde, polis kitleye saldırdı. Çok sayıda kişi darp edilerek gözaltına alındı. Gençlik örgütleri, tüm engellemelere rağmen Mehmet Ayvalıtaş Parkı’na yürüdü. Parkta açıklama yapmak isteyen kitleye polis tekrar saldırdı, çok sayıda kişi de burada gözaltına alındı.

Gözaltılar sonrası Eğitim-Sen önünde tekrar bir araya gelen gençlik örgütleri, burada kitlesel bir basın açıklaması gerçekleştirdi. HDP milletvekillerinin katılımıyla gerçekleşen açıklamada, gençlik örgütleri gözaltına alınan arkadaşlarının derhal serbest bırakılmasını istedi.

‘UNUTMAYACAĞIZ, AFFETMEYECEĞİZ’

Yapılan açıklamada şunlar ifade edildi: “5 yıldır, Suruç için adalet mücadelesi veriyoruz. 5 yıldır ‘Suruç için adalet, herkes için adalet’ diyoruz. Hrant Dink’ten Tahir Elçi’ye, Soma’dan Çorlu Tren Katliamı’na, Şule Çet’ten Hande Kader’e, Gezi Şehitlerinden Sibel Ünli’ye, Roboski’den Ankara katliamına, Beyazıt Katliamı’ndan Gülistan Doku’ya herkes için adalet talebini haykırıyoruz. Adaleti de Suruç ilçe emniyet müdürüne 7500 TL ceza verdiğiniz, Berkin Elvan’ın katillerini akladığınız, kadın katillerine iyi hal indirimi verdiğiniz, Sivas’ta katledenleri salıverdiğiniz mahkemelerinizden beklemiyoruz. Berkin’i anan üniversite öğrencilerine tutuklama çıkardığınız; Suruç aile, avukat ve gazilerini ceza dosyalarıyla yıldırmaya çalıştığınız; göz göre göre Mustafa’yı, Helin’i ve İbrahim’i katleden devletinizden ve mahkemelerinizden bir beklentimiz yok. Adalet sokakta kazanılır, kazanacağız. Bu topraklarda kalpleri adalet için atan milyonlarız. Bugün adalet talebi; işçiler, emekçiler, kadınlar, LGBTİQ+’lar, gençler, doğa ve hayvanlar için en önemli talep haline gelmişken ‘Herkes için adalet’ sloganını yükseltmeye daha güçlü devam edeceğiz. 5 yıldır kampüslerden, sokaklara ve meydanlara adalet mücadelemizi büyütüyoruz. 33 düş yolcusunu anmak istediğimiz Suruç Katliamı’nın yıldönümlerinde karşımıza envanterlerinde baskı ve zor araçlarıyla çıkanlar karşılarında kol kola birlik, sıkılan yumruk, kararlılık ve hesap sorma bilincini buldular. Bugün, dünden farklı değil. ‘Katillerden hesabı gençlik soracak’ sözü de yalnızca bir slogan değil. Unutmayacağız ve affetmeyeceğiz. Suruç’un hesabını soracağız. Suruç için adalet, herkes için adalet.”

Açıklamanın ardından gözaltına alınan arkadaşlarının serbest bırakılması için Kadıköy İskele karakoluna giden gençlik örgütlerine polis bir kez daha saldırdı. 3’ü avukat olmak üzere 6 kişi gözaltına alındı.