Gazi Katliamı’nın yıldönümünde binlerce kişi yürüdü

İstanbul’da 12 Mart 1995’te gerçekleşen Gazi Katliamı’nın yıldönümünde binlerce kişi “Katil devlet” sloganı ile yürüdü.

12 Mart Platformu, 28 yıl önce Gazi Mahallesi’nde yaşanan katliamın yıl dönümü dolayısıyla Gazi Eğitim ve Kültür Vakfı (Cemevi) önünde toplandı.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) de Sultangazi İlçe Örgütü önünden cemevine kadar bir yürüyüş düzenledi.

Yürüyüş boyunca sık sık “Gazi’de düşene, dövüşüne bin selam” sloganı atıldı.

Polis, partililerin slogan atmasına engel olmaya çalıştı ancak yürüyüş cemevine kadar devam etti.

Ellerindeki bayrak, flama ve dövizlerle cemevi önünde toplanan eylemcilerin “Katil devlet” ve “Devlet öldürdü” yazılı dövizlerine polis tarafından el konuldu.

Kaldıraç üyesi çok sayıda kişi de yürüyüş ve sloganlarla cemevi önüne kadar yürüyüş yaptı.

Binlerce kişi daha sonra çok sayıda kişinin katledildiği eski yere doğru yürüyüşe geçti.

Yürüyüşte katledilenlerin fotoğrafları taşındı. "Gazi’den Ümraniye’ye adalet istiyoruz” yazılı pankartın açıldığı yürüyüşte, katledilenlerin isimleri tek tek okundu.

Eylemciler, 6 Şubat depremlerinde etkilenen kentlerin isimlerini de okurken, sık sık “hükümet istifa” sloganı yükseldi.

KATİLLER ALEVİ-SÜNNİ ÇATIŞMASI YARATMAKTI

Eylemciler ve katledilenlerin aileleri, Hüseyin Altın Parkı’na karanfil bıraktı.

Katledilen Dilek Şimşek’in kardeşi Erkan Şimşek parkta yaptığı konuşmada, kimliği belirsiz kişilerce kıraathane ve pastanelerin tarandığını hatırlatarak, “Gazi halkı için bu tür saldırılar yeni değildi. Baskı terör hiçbir zaman eksik olmamıştı Gazi halkı üzerinde. Eli kanlı katillerin amacı halkı birbirine kırdırmak suretiyle Alevi-Sünni çatışması yaratmaktı. Ama Gazi halkı provokasyonu yaptıranı da nedenini de biliyordu. Amaç Gazi'de devrimci muhalefeti sindirmek ve tüm devrimci demokrat halka gözdağı vermekti” dedi.

KATİLLER CEZALANDIRILMADI

Katillerin polislerin arasında rahatça kaybolması üzerine halkın karakola yürüdüğünü ve burada da polislerin halkı taradığını söyleyen Şimşek, 18 kişinin katledildiği ve yüzlerce kişinin de yaralandığını hatırlattı.

Şimşek şunları ekledi: “Günlerce ülkenin gündemine oturan direnişte basında çok net görüldüğü üzere vuranların kim olduğu belli olmasına rağmen, açılan göstermelik davada yargılanan katiller cezalandırılmadı. Sadece katil polislerden Adem Albayrak'a dört kişiyi öldürmekten üç buçuk yıl, Mehmet Gündoğdu'ya iki kişiyi öldürmekten bir yıl sekiz ay ceza verildi. Gazi'de yaşanan bu katliamdan dönemin Başbakanı Tansu Çiller, İçişleri Bakanı Nahit Menteşe, Emniyet Genel Müdürü-istihbarat Daire Başkanı Hanife Avci, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Agar, İstanbul Valisi Hayri Kozakçıoğlu, İstanbul Emniyet Müdürü Necdet Menzir ve bunların tetikçileri sorumludur ve cezalandırılmalıdır.”

Alevilere yönelik asimilasyon ve inkar politikalarının devam ettiğini dile getiren Şimşek, şöyle devam etti:

“Bu dayatmacı yaklaşımı reddediyoruz. Siyasal iktidar bir taraftan palyatif çözümler ürettiğini iddia ederken, diğer yandan AKD-Sultangazi Pir Sultan Abdal Cemevine yıkım kararı dayatmasında bulunmakta ve çeşitli bahanelerle yargılamalar sürmektedir.”

Şimşek, “Katiller ellerini kollarını sallaya sallaya toplum için geziyor” diyen Şimşek, sorumluların cezalandırılmasını istedi.  

Açıklamanın ardından eylemciler, Gazi Mezarlığına kadar yürüyerek, mezarlığa karanfil bıraktı.