GÜNDEM 8 AĞUSTOS 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Beyrut'u yerle bir eden patlama "Lübnan siyaseti ve ekonomisinde nasıl bir etki yaratacak?", "bölgesel ve uluslararası güçler hangi hesapları yapıyor?" sorularını Lübnan'da yaşayan Kürt siyasetçiler Bûşra Elî ve Henan Osman değerlendirdi.

-ÖHD Amed Şube Başkanı Muharrem Şahin, hükümeti tecrit politikasına son vermeye çağırarak, Öcalan’ın toplumsal barışa katkısının da göz önünde bulundurulmasını istedi.

-Gülistan Aksoy ya da mücadele ismiyle Hêvî Gabar, Kürdistan’ın dört parçasında halkının özgürlüğü için savaştı. Rojava’nın savunmasında zılgıtlarıyla DAİŞ çetelerini püskürten kadın olarak hafızalara kazıldı…

-Son dönemlerde Kürdistan’ın birçok bölgesinde katliamlar yapan Türk devletine ait SİHA’lara ilişkin bir konferans düzenleniyor. İnternet üzerinden canlı yayınlanacak konferansa uzmanlar ve hukukçular katılacak.

-İsveç'te Kürt Özgürlük Hareketi'nin siyasal ve ideolojik çizgisini ve Rojava'daki demokratik ve adil sistemi İsveç kamuoyuna tanıtmak için bir kitap yayımladı.

-Kayıp yakınları, her cumartesi günü olduğu gibi bugün de kayıp yakınları için alanlarda olacak.

-Son yılın ortalamasından 5 derece daha fazla sıcaklıkların kaydedildiği Kanada’nın Arktik’teki topraklarında bozulmamış son buzul katmanı olan Milne’den devasa bir buzul parçasının koptuğu bildiriliyor.

-Nature Climate Change’da yayınlanan bir araştırmada, krizin neden olduğu gaz salınımlarındaki düşüşün yapısal dönüşümüler olmadan ve fosil enerjilerden daimi olarak uzaklaşılmadan hiçbir anlamının olmadığına vurgu yapılıyor.

-Fransa’da yayınlanan son işsizlik raporuna göre, mart ayından bu yana ki 4 aylık süreçte 90’ların başındaki kadar istihdam alanının yok olduğuna dikkat çekiliyor.