GÜNDEM 7 TEMMUZ 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü içi Avrupa Konseyi (AK) önünde düzenlenen özgürlük nöbeti, Almanya’nın Pforzheim şehrinden gelen yeni bir grupla devam ediyor.

-Cenga Heftanîn’de yer alan YJA Star gerillası Canfeda Tolhildan, “Her gece kobra tüm alanı vuruyor. Her saniye gerillanın geleceği korkusu, eylem yapacağı korkusu ile yaşayacaklar. Heftanîn’e girmiş olabilirler ama onlara mezar olacaktır” dedi.

-PAJK Koordinasyon Üyesi Bêrîtan Cûdi, “Bu kadar bombardımana rağmen bazı tepeleri ele geçirmiş olsalar bile buna başarı denilemez. Asıl başarı, gerilla eylemlerinde gizli” dedi.

-Türk devleti, 1955’ten günümüze Kürdistan’dan bir eko-kırım politikası da yürütüyor. Şimdiye kadar binlerce hektar orman, mera, tarla kullanılmaz hale gelirken barajlar da politik ve askeri bir silah olarak kullanılıyor.

-İHD Çocuk Hakları Komisyonu’ndan Özgür Barış Demir, salgın sürecinde mafya şefleri serbest bırakılırken çocukların anneleriyle cezaevinde tutulmaya devam edildiğini söyledi.

-Adil yargılanma talebiyle 156 gündür ölüm orucunda olan avukat Aytaç Ünsal’ın meslektaşı ve eşi Didem Baydar Ünsal, eşinin 80 kilodan 61 kiloya düşmesine rağmen sürece dair umutlu olduğunu belirterek, adalet için herkesi ses olmaya çağırdı.

-Kürtçe sinema dergisi Temaşe'nin ilk sayısı bugün okuyucularıyla buluşuyor. 3 ayda bir yayınlanacak olan derginin tamamı resmi internet sitesinde PDF olarak okuyucuları ile buluşacak.

-Gine’de kurbanların büyük çoğunluğunu çocukların oluşturduğu tecavüzler, saldırganların yasalarla korunmasını sağlayan sistem nedeniyle büyük endişe yaratıyor.

-Fransa’da başbakan değişikliğiyle birlikte yeniden düzenlenen yeni kabinede Sarkozy çizgisinin ağır bastığı görülüyor.

-Nesli tükenmek üzere olan ve son dönemlerde sığınağı Kürdistan dağları haline gelen Pers Parsı türünün yok olmaması için tek umut, mayınlı olduğu için girilmesi zor olan dağlar oldu.