GÜNDEM 31 AĞUSTOS 2019

31 Ağustos gündeminden öne çıkan başlıklar

-HDP'li Amed, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerinin gasp edilmesinin siyasi bir karar olduğunu vurgulayan Muş HDP Milletvekili Şevin Coşkun, belediyeleri geri alana kadar mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti.

-Gaspçı kayyuma karşı eylemlerde ön saflarda yer alan anneler, tepkilerini şöyle dile getirdiler: "Yapılan bu haksızlığa evimizde sessizce değil, sokaklarda kavgamızla karşılık vereceğiz ve belediyelerimizi onlara bırakmayacağız."

-KJK Koordinasyonu’ndan Zerrîn Rûken, klasik iktidarların, ulus devletlerin, toplumsal eşitsizliklerin sorgulanıp aşılmaya başlandığı bir dönemden geçildiğini belirterek, “Yeni bir çağın doğuş sancısı yaşanıyor” dedi.

-Savaş döneminde Avrupa'ya giden Dr. Şexmus, orada yapamadığın ve tekrar Qamişlo'ya döndüğünü belirterek, "Avrupa’ya giden doktorlarımız topraklarına geri dönsünler, halkımızın onlara ihtiyacı var" dedi.

-Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, 1 Eylül Dünya Barış Günü için çağrı yaptı.

-1 Eylül Dünya Barış Günü’ne ilişkin açıklama yapan KCDK-E Eşbaşkanlık Divanı, “halkımızı, devrimcileri, demokrat, aydın, kadın, genç ve tüm muhalifleri bulunduğu her yerde coşkuyla alanlara çıkmaya, mücadeleye katılmaya çağırıyoruz” dedi.

-Almanya’da siyaset yarın Brandenburg ve Saksonya’da gerçekleşecek seçimlere kilitlendi. Son bir anketin sonuçları, ırkçı parti AfD’nin daha önce tahmin edildiği gibi bir zafer elde edemeyeceğini gösteriyor.

-İdlib'te dün başlayan Türkiye karşıtı eylemlerin arkasında "üçüncü bir taraf" olarak BAE ve Suudilerin olduğu belirtiliyor. Silahlı gruplardan bazılarının rejim tarafına geçebileceği belirtilirken, Türkiye'nin ise 9 ve 10 nolu gözlem noktalarını boşaltabileceği ifade ediliyor.

-Kayıp yakınları, her cumartesi günü olduğu gibi, bugün de kayıp yakınlarının akıbetini sormak için alanlarda olacak.

-UNHCR dünya genelinde mülteci olan 7,1 milyon çocuktan, 3,7 milyonun okula gidemediğini açıkladı.