GÜNDEM 29 TEMMUZ 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Van'ın Özalp ilçesinde gerçekleşen 33 kurşun katliamının üzerinden 77 yıl geçti. Hala yakınlarının kemiklerine dahi ulaşamayan aileler, devletin özür dilemesini ve katliamın işlendiği Sefo Deresi’nin yasak bölge kapsamından çıkarılmasını talep ediyor.

-Gerilla sohbetine ne kadar tanık olup yazarsanız, yeni güzel kelimeleri de evrene o kadar yayarsınız. Kölelik değil, özgürlük misali.

-Türk devletinin işgal saldırılarına karşı gerillanın büyük bir direniş sergilediğini söyleyen HPG gerillası Çekdar Rojhat, "Halkın ve gerillanın gücü düşmanı yenilgiye uğratacaktır" dedi.

-Şükran Aydın davasında mahkûmiyet alan Türkiye, günlerce de 12 yaşındaki N.Ç. davasını konuştu ama yakın geleceğe kadar uzanan davalarda iç hukuk yolları her daim tıkalı kaldı.

-İHD İstanbul Cezaevleri Komisyonu Sözcüsü Mehmet Acettin, cezaevlerinde artan zulümlü topluma mesaj verilmeye çalışıldığını söyledi.

-Hol Kampı’ndan su tankerleriyle kaçırılmaya çalışılırken yakalanan DAİŞ’li kadınlardan Elif Sancar ve Çeçen Fatma Rıdvan Aus, DAİŞ’ten İHH’ye kadar uzanan Türk istihbaratının organizasyonuna dikkat çekti.

- Nüfusunun yarısından fazlasının en az bir kez önemli sağlık tedavilerinden mahrum kaldığı Afrika’da uzaktan sağlık hizmetlerinin yayılmasıyla sağlık çalışanı açığına karşı mücadele edilmesi hedefleniyor.

- Yapılan bir araştırma, Batı Afrika’da 2013-2016 arasında 11 bin kişinin yaşamına mal olan Ebola salgınından sağ kurtulanların bağışıklık sistemlerinde uzun vadede ciddi değişimler görülebileceğini gösteriyor.