GÜNDEM 28 TEMMUZ 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için AK önündeki nöbet eylemi 423’üncü haftasında Hollanda’dan gelen yeni bir grupla devam ediyor.

-Şengal katliamının yıldönümüne ilişkin konuşan KCK Genel Başkanlık Konseyi Üyesi Sozdar Avesta, düşmana verilecek en büyük cevabın Şengal'e dönmek olduğunu söyledi.

-Kürdistan’da 40 yılı aşkındır süren savaşta gerek kadın gerillalar gerekse de sivil birçok kadın ve çocuk devlet güçleri tarafından taciz ve tecavüze uğradı. Devlet failleri cezasız bırakırken, tecavüzcünün yanında durarak bunu sistematikleştirdi.

-İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, İstanbul Sözleşmesi’nin kadınların şiddet ve cinayetler pahasına kanlarıyla elde ettikleri anayasa niteliğinde bir sözleşme olduğunun altını çizerek, bu sözleşmeden asla vazgeçmeyeceklerini kaydetti.

-Cenga Haftanin’de şehit olan gerillaları anlatan HPG gerillası Orhan Botan, “Onların direnişini ne kadar anlatsam da eksik kalacağım. Düşman Xantur’a hemen indirme yapamadıysa ve çok zorlandıysa bu onların direnişi sayesindedir” dedi.

-Giderek artan sıcaklıklarla birlikte büyüyen kentlerde ağaçlandırmanın rolü de artarken, uzmanlar ağaç türlerinin seçiminin de önemli olduğunun altını çiziyor.

-Rojava’da insanlığa karşı suç işleyen bir DAİŞ çetesi hakkında Fransa’da soykırım suçlarına karıştığı için soruşturma açıldığı duyuruldu.