GÜNDEM 28 ŞUBAT 2020

28 Şubat 2020 gündeminden öne çıkan başlıklar

-Rusya ve Suriye rejiminin Perşembe günü İdlib’de Türk askerlerini vurdu, onlarca Türk askeri ve çete mensubu öldü.  Yerel kaynaklar en az 113 askeri öldüğünü bildiriyor. Gece saatlerinde Ankara ve Batılı başkentler arasında görüşme trafiği yaşandı. 

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın mutlak tecrit altında tutulduğu İmralı adasında yangın çıktığı haberi ardından Avrupa’da onlarca merkezde Kürtler ve dostları sokaklara çıktı.

-Cenga Heftenîn Hamlesi kapsamında Türk güçlerinin işgal alanlarını genişletmesini durduran ve eylemlerle söküp atmaya çalışan gerillalar, “Yağmur damlasının değdiği her yere havan da değer” mesajı verdi.

-Ağrı ve Van’da koronavirüs amacıyla sahra hastaneleri kurulması paniğe neden oldu. Kuzey Kürdistan illerinde halk maske almaya başladı. 

-Fransa’nın Lyon şehrinde Türk devletinin Cizre'de gerçekleştirdiği katliamlara ilişkin bir konferans düzenlendi. Konferansta konuşan Faysal Sarıyıldız, Cizre'de işlenen insanlık suçlarının belgelendiğini söyledi. 

-ABD yönetimi, Suriye’de Rusya ile yaşanan çatışmalar ardından Türkiye’yi Rus hava savunma sistemi S-400’den vazgeçmeye çağırdı.

-Almanya’da Sol Parti (Die Linke) milletvekilleri, İranlı general Kasım Süleymani cinayetine ilişkin Başbakan Angela Merkel hakkında suç ortaklığından suç duyurusunda bulundu.

-ABD’nin Nükleer Anlaşması’ndan çekilmesiyle yaptırımların yeniden devreye konduğu İran’a insani yardımların yapılabilmesi için İsviçre aracılığıyla yeni bir ödeme sistemi geliştirildiği duyuruldu.

-Avrupa Konseyi (AK), kıtada giderek artan ırkçı saldırılara dikkat çekerken, özellikle sosyal medya üzerinden nefret söyleminin yaygınlaşmasına karşı uyardı.

-Afrika Birliği (AfB), son aylarda radikal İslamcı çete örgütlerinin saldırılarını yoğunlaştırdığı Sahel Çölü ülkelerine binlerce asker sevk etme kararı aldı.