GÜNDEM 20 AĞUSTOS 2019

20 Ağustos 2019 gündeminden öne çıkan başlıklar

-Türk İçişleri Bakanlığı’nın talimatı ile Amed, Van ve Mardin büyükşehir belediyeleri bir kez daha AKP tarafından gasp edildi. 2016 yılında da belediyeleri gasp eden AKP’li kayyumlar, Kürt halkına yönelik düşman politikaları uygularken, belediyeleri de borç batağına sürükledi.

-Dünya basını AKP-MHP faşizminin belediyelere gasp operasyonlarına geniş yer ayırırken, gasp operasyonlarının ‘uzun süredir hazırlandığı’ gerçeğine dikkat çekildi.

-İktidarın içine düştüğü durumun, Üçüncü Yol’un haklılığını ve meşruluğunu bir kez daha gösterdiğini vurgulayan HDP Eşbaşkan Sezai Temelli, “Saldırıların şiddetini anlıyoruz, çünkü çaresizler. Tarihin bu akışına karşı koyma çabaları, nafiledir’’ dedi.

-Türk devletinin Amed, Van ve Mardin belediyelerine kayyum atarak gasp etmesine Almanya’nın Hamburg kentinde yaşayan siyasetçi ve sanatçılar tarafından sert şekilde kınandı.

-PKK Şehitler Komitesi Üyesi Orhan Lotus, Kuzey Kürdistan’daki şehit mezarlarına saldırının, cevapsız kalmayacağını söyledi.

-Amed, Mardin ve Van belediyelerinin gasp edilmesine tepki gösteren AABK, "AKP iktidarının, halkın seçtiği Belediye Başkanlarını görevden alması demokrasinin, hukukun ve vicdanların asla kabul edemeyeceği bir darbedir" dedi.

-Toplumun birçok kesiminden demokrasi mücadelesi verenler Amed, Mardin ve Van’daki kayyuma tepki göstererek ortak mücadeleyi işaret etti.

-AKP Hükümeti'nin Diyarbakır, Mardin ve Van belediyelerine bir darbeyle el koymasına tepki gösteren Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) İsveç Temsilcisi Ahmet Karamuş, Türk devleti ve AKP-MHP ittifakının faşizmin zirvesinde olduğunu söyledi.

-Amed, Mardin ve Van belediyelerinin AKP-MHP faşizmince gaspı, Uruguay’da iktidarda olan partiler koalisyonu ile Arjantin’deki Ermeni toplumu tarafından sert bir biçimde kınandı.