GÜNDEM 17 AĞUSTOS 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Dünya kadınlarının en büyük mücadelesinin şu anda Ortadoğu’da verildiğine dikkat çeken YJA Star komutanlarından Asrîn Cudi “Heftanin’de savaşan kadın gerillalar aslında bir kadın mücadelesi veriyor” diye konuştu.

-15 Ağustos’u savaş cephelerinde karşılayan gerillalar, sömürgeciliğe ve teslimiyete reddiyenin ve dirilişin ruhunu miras aldıklarını belirterek, “Heval Agit bizim için çizgidir” dedi.

-Daha önce Zilan Deresi’nde dört HES yapan şirket, Ağaçören köyünde 5. HES yapımı için çalışma başlattı.

-Eğitim Sen Genel Sekreteri Welat Kaya, iktidarın eğitime piyasacı yaklaştığını söyleyerek, yeni döneme ilişkin “Bu, aslında özel okulları kurtarma operasyonudur. Ne önlemleri ne de sistemleri var” dedi.

-NRLS'nin Rojava'daki Kürt ulusal birliğine ilişkin yaptığı kamuoyu araştırmasının sonuçlarına göre, halkın yüzde 95'i görüşmeleri olumlu buluyor, halkın yüzde 86'sı da görüşmelerin başarısı için sürece tüm partilerin katılması gerektiğini düşünüyor.

-Fırat Kalkınma Ajansı tarafından Munzur Gözeleri’ne yapılmak istenen peyzaj çalışmasına karşı çıkanlar arasında yer alan DEDEF başkanı Ali Haydar Ben, bölgenin kimliksizleştirilip rant alanı haline getirileceğini ifade ediyor.

-Bilim insanları enerji ihtiyacını tümüyle güneşten karşılayan ve 30 dakikada deniz suyunu içilebilir hale getiren yeni bir arıtma yöntemi geliştirdi.