GÜNDEM 14 TEMMUZ 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-AK önündeki Öcalan’a Özgürlük Nöbeti eyleminde konuşan Êzidî kurum temsilcileri, Kürt Halk Önderi’ne yönelik tecride sessiz kalınmaması çağrısı yaptı.

-İşgalci güçlerin Güney'den çıkarılması için başlatılan kampanyaya ilişkin konuşan Komele İslami’den Kürdistan Bölgesi Parlamenteri Soran Omer, KDP'nin PKK'ye ilişkin açıklamalarına tepki göstererek, "Kürdistan bölgesi daha yokken PKK vardı" dedi.

-"Bu benim kişisel bir meselemdir" diyerek RAF ile mücadele eden Kurt Rebmann, 1980’lerde ise Kürt devrimcilerinin peşine düştü. Rebmann, Türk konsolosluğunun davetlerinden de eksik kalmıyordu.

-Türk devletinin Güney Kürdistan’a düzenlediği işgal saldırılarına karşı gerillanın Cenga Heftanin’i Kürt kamuoyu başta olmak üzere dünya kamuoyuna duyuran “Ew der Heftanin’e fotoğrafının da bir hikayesi var.

-AKP hükümetinin farklı inanç ve kültürlere dönük nefret siyaseti devam ediyor. Van’da tarihi Yedi Kilisesi ve Kevork Kilisesi’nin önüne cami yapılırken, Aziz Bartholomeus kilisesinden geriye ise sadece bir duvar kaldı.

-Van’ın İpekyolu ilçe örgütünün stant açmak için Van valiliğine yaptığı başvurunun reddedilmesine ilişkin konuşan HDP İpekyolu İlçe Eşbaşkanı Tuncer Sağnıç, “Başvuru ile Valiliğin çifte standart tutumunu teşhir ettik” dedi.

-Van'ın Erciş ilçesinin Geliye Zilan bölgesinde 1930 yılında yaşanan Zilan katliamının üzerinden 90 yıl geçmesine rağmen, katliamın izleri ve acısı halen devam ediyor.

-Dünyada neredeyse her 10 kişiden biri kronik açlık içinde yaşarken, son yıllarda açlık sorunuyla karşı karşıya olan bireylerin sayısının düzenli olarak artması dikkat çekiyor.

-14 Temmuz Fransa Ulusal Günü vesilesiyle ordu mensuplarına hitap eden Cumhurbaşkanı Macron, isim vermeden Türkiye ve Rusya’ya karşı Akdeniz’in kaderinin korunması gerektiğini vurguladı.