GÜNDEM 10 TEMMUZ 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Türk devletinin Güney Kürdistan işgalini daha da derinleştirmek istediğini söyleyen gerilla Lorîn Andok, "Düşman her gün yok ettik, bitirdik, bitireceğiz diyor ama kendileri gerillanın direnişi karşısında yok olacak" dedi.

-QSD Eyn Îsa komutanlarından Erdal Kobanê, Türk devletinin mutabakatlara riayet etmeyip saldırılarını arttırdığını; Rusya ve rejimin de sessiz kaldığını belirterek, “Saldırılar devam ederse meşru savunmamızı yapacağız” dedi.

-Kürt kadınlara yönelik saldırılarına her gün bir yenisini ekleyen Türk devletine, Kürt kadınlarının cevabı ise ‘direniş’ oluyor.

-İsveç'te 2. yılına giren 'Rıza Yasası'nın başarılı olduğu değerlendirilirken Finlandiya da sözlü veya fiziksel olarak 'rıza olmaksızın' gerçekleşen her türlü cinsel saldırıyı, cezalandırmaya hazırlanıyor.

-Fransa’da Sayıştay tarafından hazırlanan bir rapor, son yıllarda inşasına hız verilen EPR türü reaktörlerin bilinenden 6 kat daha fazla maliyetli olduğunu gösteriyor.

-Avrupa Birliği (AB) topraklarında ormanlık alanlar son 25 yılda genişlese de özellikle son yıllarda ağaç kesimlerinin yarı yarıya artış göstermesi dikkat çekiyor.

-Fransa Bilim Konseyi Başkanı Jean-François Delfraissy’ye göre, salgın nedeniyle yakın dönemde sınırların yeniden kapanması konusu tartışılıyor.

-Almanya’nın Hessen eyaletinde Neonazilerin Sol Partili kadın politikacı dahil birçok kişiye yönelik tehditlerinde eyalet kriminal dairesinin ağır hataları olduğu bildiriliyor.