Fransız siyasetçilerden 'Leyla Güven' mesajı

Fransız milletvekili ve Ulusal Konsey üyesi kadınlar, Leyla Güven’le dayanışma mesajı verdi.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle Fransız milletvekili ve Ulusal Konsey üyesi kadınlar Leyla Güven’le dayanışma mesajları verdi.

Bu yıl Paris’teki kutlamalara Kürt kadınlarıyla birlikte, Leyla Güven’in dövizlerini taşıyarak Val-de-Marne 10. Bölge Milletvekili Mathilde Panot, Fransa Komünist Partisi Ulusal Konseyi ve Vitry-sur-Seine Bölgesel Üyesi Fabienne Lefebvre ile Fransa Sol Parti'den Danielle Simonet de eşlik etti. Leyla Güven ve Kürt kadınlarının yürüttüğü mücadelenin, kadın olarak kendileri için taşıdığı anlama dikkat çekti.

'LEYLA GÜVEN ÖLÜM TEHLİKESİ YAŞIYOR!'

Fabienne Lefebvre, 8 Mart etkinliği üzerine verdiği demeçte, şunları söyledi:

"Buradayız, çünkü 8 Mart kadınların hukuksal alanda kazanımları ve dayanışmaları açısından önemli bir uluslararası gün. Uluslararası demek, aynı zamanda bütün kadınların arasında bir dayanışma demek. Ve kadın hakları için mücadele eden, barış için mücadele eden Leyla Güven ve Kürt kadınlarıyla dayanışıyoruz. Onlarla birlikteyiz bugün, daima aklımızda. Çünkü biliyoruz ki bugün; ölüm tehlikesiyle karşı karşıyalar. Onları desteklemek, korumak istiyoruz. Onlara gerçek bir mesaj yollamak istiyoruz. Ve onların hakları için buradayız. Çünkü onların hakları bizim haklarımız ve bizim haklarımız da onların hakları. Kürt kadınlarıyla dayanışmanın önemli olduğunu hatırlatmalıyım."

'KÜRTLERİ YALNIZ BIRAKAMAYIZ'

Daha önce Rojava’ya da ziyarette bulunmuş olan Mathilde Panot da Leyla Güven’le dayanışma içinde olduklarını belirtti. Panot, şöyle konuştu: "Danielle Leyla Güven’i ziyaret etti. Biz de, Kürt halkını desteklemek için Rojava’ya gittik. Leyla Güven’i destekliyoruz. Ve biz, oluşturdukları feminist, demokratik ve ekolojist projeyi hayata geçirmek amacıyla savaşan Rojava ve etrafındaki Kürt halkının mücadelesini desteklemek için Rojava’ya gittik. Kürtleri yalnız bırakamayız. Çünkü DAİŞ’e karşı başından beri en çok da  onlar savaştılar. Ve çok ağır bedel ödediler. Tüm insanlık için savaştılar aslında. Fransa ve Avrupa Birliği bu duruma gözlerini yumamazlar.

'ÖCALAN SERBEST OLMALI'

Güven’i ziyaret etme şansı bulduğunu ifade eden Danielle Lefebvre ise şöyle dedi:

"Mahkemesinin olduğu gün, onu desteklemek için delegasyonla gitmiştik. Bilinmesi lazım ki açlık grevini kendisi için yapmıyor. Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin sonra erdirilmesi için yapıyor.

Türkiye’de, on bin tane siyasi tutsak var. Türkiye’ye mutlaka, demokrasi ya da barışın gelmesi gerekiyor. Fransa ve Avrupa Birliği’ne çağrım, PKK terör listesinden çıkarılmalı. Bu bölgede demokrasinin, barış görüşmelerinin başlayabilmesi için de Öcalan serbest bırakılmalı."