Fransız sendikalardan AKP rejimine karşı açıklama

Fransa’da milyonlarca çalışanı temsil eden sendika konfederasyonlarınca yayınlanan bir açıklamada, başta seçilmişler ve gazeteciler olmak üzere Türkiye’deki tutsakların serbest bırakılması ve Kürt sorununa siyasi çözüm çağrısı yapıldı.

CGT, CFDT, CFE-CGC, FO, FSU, Solidaires ve UNSA gibi önde gelen büyük sendika konfederasyonlarının ortak açıklamasında, Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 5 Ocak’taki Paris ziyaretine dikkat çekildi. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la katıldığı basın konferansında Erdoğan’ın bir gazeteciye hakaret ve tehditlerle karşılık verdiği hatırlatılırken, bunun Ankara’daki iktidarın otoriter rejimi hayata geçirmek için kamuoyunu nasıl manipüle ettiğini gösterdiği vurgulandı.

Türkiye’de olağanüstü hal ile çıkarılan KHK’lerle on binlerce memur ve çalışanın işten çıkarıldığı ve insan hakları ihlallerinin aralıksız devam ettiği kaydedilen açıklamada, çıkarılan kararnamelerin Türk anayasasına dahi aykırı olduğunun altı çizildi.

Türkiye’deki 140 bini aşkın ihracın sosyal anlamda ölümü beraberinde getirdiği belirtilen açıklamada, onlarca kişinin işten çıkarıldığı için intihar edildiği anımsatıldı.

ANTİ KÜRT KAMPANYASIYLA İNFAZLAR YAPILDI

Erdoğan rejiminin Kürtlere yönelik hayata geçirdiği imha operasyonlarına da yer verilen açıklamada, sokağa çıkma yasaklarıyla birçok kentte infazlar yapıldığı dile getirildi.

AKP rejiminin ‘anti Kürt kampanyası’ çerçevesinde çok sayıda infaz gerçekleştirdiği hatırlatılan açıklamada, Erdoğan’ın Kürt sorununda barışçıl çözüme karşı çıktığına vurgu yapıldı.

Fransız sendikaları, Türkiye’de KESK ve DİSK üyesi 6 bin kişinin işinden edilmesini eleştirirken, sendikal mücadele ve özgürlüklerin yok edildiği, yasaların izin verdiği grevlerin dahi yasaklandığı ifade edildi. Açıklamada, Türkiye’deki anayasal laikliğin ayaklar altına alındığı ve toplumsal yaşamın tüm alanlarında gericiliğin dayatıldığına işaret edildi.

MİLLETVEKİLLERİ, BELEDİYE BAŞKANLARI VE GAZETECİLER SERBEST KALMALI

Türkiye’de 150 kadar gazetecinin hapiste olduğu kaydedilen açıklamada,  olağanüstü halin kaldırılması, cezaevlerindeki milletvekili ve belediye başkanları ile gazetecilerin serbest bırakılması, ihraç edilen tüm çalışanların görevlerine iade edilmesi, sendikal özgürlükler önündeki engellerin kaldırılması, keyfi tutuklamalara son verilmesi gibi talepler sıralandı.

Sendikalar ayrıca Türkiye’nin imzacısı olduğu Avrupa İnsan Hakları ve Temel Özgürlüklerin Korunması Sözleşmesi’ni uygulamasını da istedi.