Festus Okey cinayetini örtmek için çok uðraştılar

Festus Okey cinayetini örtmek için çok uðraştılar

Nijeryalı göçmen Festus Okey'in karakolda öldürülmesinin ardından açılan davada mahkemenin bütün yargılama pratiði, cinayeti kapatmak üzerine oldu: “Ortadan kaybolan bir numaralı delil gömleði araştırmadı. Yıllarca kimlik tespiti ile uðraştı. Ailenin başvurusunu kabul etmedi. Müdahillere "mahkemeye hakaret"ten suç duyurusunda bulundu.”

Nijeryalı göçmen Festus Okey'in 5 yıl önce bugün gözaltında tutulduðu Beyoðlu Emniyet Müdürlüðü'nde öldürülmesinin ardından başlayan yargı süreci de, işkenceye "sıfır tolerans" la yaklaştıðını öne süren AKP hükümetinin, işkenceyi cezasız bıraktıðı sayısız örneklerden biri oldu. Beyoðlu 4. Aðır Ceza Mahkemesi, işkenceyi cezasız bırakmak için elinden geleni yaptı.

Nijeryalı göçmen Festus Okey, 20 Aðustos 2007 tarihinde gözaltında tutulduðu Beyoðlu Polis Karakolu'nda bir polisin silahından çıkan kurşunla yaşamını yitirdi. Olayın ardından Ýstanbul Emniyet Müdürlüðü'nden gelen açıklama tanıdıktı. Polisin iddiasına göre, Okey, polis Cengiz Yıldız'ın silahını almaya çalışırken silah ateş almış ve Okey ölmüştü. Ancak, bu iddiaya temel olacak deliller ortada yoktu. Davanın seyrini belirleyecek olan Okey'in üzerindeki gömlek de bir anda ortalıktan kaybolmuştu.

SADECE OKEY'ÝN KÝMLÝK BÝLGÝLERÝ ÝLE UÐRAŞTI

Ölümün ardından polis Cengiz Yıldız hakkında "olası kasıtla insan öldürmek" suçundan Beyoðlu 4. Aðır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Ancak, mahkeme bütün bir yargılama boyunca Festus Okey'in kimlik bilgileriyle uðraştı. 27 Kasım 2007'de başlayan davanın ikinci duruşmasında, sanık polis Yıldız'ın avukatı "Bu kişinin adı Festus Okey deðil, kaçak bir vizeyle gelmiş, adını sonradan Festus Okey koymuşlar. Acaba terörist midir?" deyince, mahkeme Nijerya Büyükelçiliði'nden bilgi istedi. Mahkeme heyeti aylarca Okey'in kimlik bilgilerinin Nijerya'dan gönderilmesini bekledi.

Bu konuda bir gelişme olmayınca avukatlar, Okey'in ailesine ulaştı. 13 Aralık 2011 tarihli karar duruşmasında Festus Okey'in aðabeyi Tochukwu Gamellah Ogu ikinci kez müdahillik başvurusunda bulundu. Ogu'nun müdahillik talebi kabul edilmedi.

Mahkeme, Okey'in pasaportu, Ogu'nun doðum belgesi ve Okey için Nijerya'da düzenlenen cenaze törenine ilişkin fotoðraflardan oluşan belgelerin, Festus Okey'in kimliðinin tespiti konusunda yeterli olmadıðını ileri sürdü.

MAHKEME BAŞKANI CEZANIN PARA CEZASINA ÇEVRÝLMESÝNÝ ÝSTEDÝ

Yargılama sonucunda sanık polisin "taksirle adam öldürme" suçundan 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi. Mahkeme başkanı, cezanın alt sınırdan verilmesini ve para cezasına çevrilmesini talep etti, ancak oy çokluðu ile sanık polis Yıldız'ın 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırılması kararlaştırıldı.

SANIK POLÝS, DELÝL SÝLAHLA DOLAŞTI

Okey'i öldüren silah bile delil muamelesi görmedi. Silahın uzun süre sanık polis Yıldız'ın üzerinde olduðu, mahkeme heyeti silahı isteyince ortaya çıktı. Ancak, 11 Eylül 2008'de istediði silahı, 7 Nisan 2009'da sanık polise geri verdi.

MÜDAHÝLLER SORUŞTURMALIK OLDU

Festus Okey davasında dikkati çeken bir başka nokta da, mahkeme heyetinin, davaya müdahil olmak isteyenler karşısında aldıðı tutum oldu. Müdahillik başvurularını reddeden mahkeme, kişisel başvuruda bulunanlar hakkında soruşturma başlatılmasına karar verdi. Gerekçe ise "Mahkeme heyetine hakaret" olarak açıklandı.

DOSYA YARGITAY'DA

Dosya, hem müdahil avukatların hem de sanık avukatların itirazıyla Yargıtay'a gönderildi. Şimdi Yargıtay'dan gelecek karar bekleniyor.

Ayrıca avukatlar, kimlik tespiti için dava açtı. Buna göre, mahkemenin belirlediði bir tarihte, Okey'in Nijerya'daki aðabeyi Tochukwu Gamellah Ogu Türkiye'ye gelerek, DNA testi için doku örneði verecek.