EPP, AB dışından finansman sağlayan partilere sert önlem istiyor

Avrupa Parlamentosu (AP) bünyesindeki merkez sağ ve muhafazakar partilerin üyesi olduğu Avrupa Halk Partisi (EPP) grubu, birlik ülkeleri dışından finansman sağlayan partilere karşı mali önlemler almayı planlıyor.

Der Spiegel dergisine konuşan EPP Grup Başkanı Manfred Weber, Avrupa Birliği (AB) genelindeki siyasi partilerin finansmanına yönelik sıkı önlemler alınması için harekete geçeceklerini söyledi.

Spiegel’deki haberde, başta AB karşıtı ve aşırı sağcı partiler olmak üzere birçok siyasi oluşumun Avrupa dışından aldığı finansmana dikkat çeken Weber’in özelikle Rusya’yı kastettiğinin altı çizildi.

EPP Grubu’nun planları arasında AB dışından mali kaynak sağlama yasağına uymayan partilere yönelik ağır para cezaları verilmesi ve AB fonlarından yararlanmamaları gibi önlemler bulunuyor.

1 Ocak’tan bu yana geçerli olan kanunlara göre, AB içinde siyaset yapan partilerin yurtdışından finansman sağlaması yasak. Bu yasağa uymayan partilere yıllık bütçesinin yüzde 10’u kadar para cezası öngörülüyor.

Son olarak cumhurbaşkanlığı seçimlerini kıl payı kaybeden Avusturya Özgürlükler Partisi (ÖVP)’nin Rusya iktidar partisi Birleşik Rusya Partisi’yle ‘işbirliği yapma’ kararı dikkat çekmişti. Aralık ayında ise, Fransa’da son yıllardaki birçok seçimde birinci parti olan Marine Le Pen liderliğindeki Ulusal Cephe (FN)’nin de Nisan ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimleri kampanyası için Rusya’dan kredi aldığı iddia edilmişti.