"Küreselleşme Tanrılarının Günbatımı" ve "Uluslararası Sosyalist Devrimin Şafaðı" adlı kitapların yazarı Almanya Marksist Leninist Partisi (MLPD) Başkanı ve Uluslararası Devrimci Örgütler Koordinasyonu (ICOR) Sözcüsü Stefen Engel, emperyalist küreselleşme ve dünya devrimine ilişkin verdiði söyleşide, her ülkenin devrimci güçlerinin bir araya gelerek somut strateji ve taktik geliştirmesi gerektiðini söyledi.
Marksist Teori Dergisi Ýmge Kitapevi'nde "Emperyalist küreselleşme ve dünya devrimi" konulu söyleşi düzenledi.
"Küreselleşme Tanrılarının Günbatımı" ve "Uluslararası Sosyalist Devrimin Şafaðı" adlı kitapların yazarı Almanya Marksist Leninist Partisi (MLPD) Başkanı ve Uluslararası Devrimci Örgütler Koordinasyonu (ICOR) Sözcüsü Stefan Engel ile yapılan söyleşi, başta Roza Lüksemburg olmak üzere tüm devrim şehitleri anısına saygı duruşuyla başladı.
Moderetörlüðünü Marksist Teori Dergisi adına Alp Altınörs'ün yaptıðı panelde konuşan Stefan Engel, Umut Yayıncılık tarafından yakın zamanda yayımlanan "Küreselleşme Tanrılarının Günbatımı" adlı kitabın, 1990'lı yıllardan bu yana uluslararası üretimin yeniden örgütlenmesiyle oluşan emperyalist dünya sistemindeki esas deðişimlerin yer aldıðını belirtti.
"Küreselleşme Tanrılarının Günbatımı" ve "Uluslararası Sosyalist Devrimin Şafaðı" adlı iki kitabın uluslararası platformlarda okunduðunu belirten Engel, kitaplarına ilişkin tezlerini dile getirdi.
Kapitalist üretimin uluslararasılaşması sürecinin kapitalizmin başlangıcından bu yana varlıðını koruduðunun altını çizen Engel, "Uluslararası devrimin strateji ve taktiði, ülkeden ülkeye farklı olan, devrime doðru ilerleyişin somut şartlarını uluslararası sosyalist devrimin genel çerçevesine baðlayan bir stratejik ve taktiði gerektiriyor. Bu uluslararası devrim, zaman olarak bir birinden farklı, somut karakterinde bir birinden farklı çalışan ve emperyalizmi yenerek devrimci biçimde aşmak zorunda olan bir dünya devrimci hareket olacak" dedi.
Özellikle kapitilalist kriz sürecinde kapitalizmin sıçrama yaparak kendini yoðunlaştırdıðını ifade eden Engel, bunun sonucu olarak yaşanan ilk büyük sıçramanın kapitalizmden emperyalizme sıçrama olduðunu söyledi, "Bu emperyalizm hala kendini sürdürüyor" dedi.
Kimi revizyonist ve yazar çevrelerinin emperyalizmin olmadıðını iddia ettiðini söyleyen Engel, sömürgeciliðin sadece devlet üzerinde deðil toplumun her kesiminde kendi diktatörlüðünü saðladıðının altını çizdi. Engel, "Şuan uluslararası üretimin yeniden örgütlenmesini yaşıyoruz" dedi.
Engel, küreselleşmeye ilişkin tezlerini şu şekilde sürdürdü: "Emperyalizmin ekonomik temel yasası deðişen somut koşullara uygun olarak genişletilmesi gerekiyor. Tekeller, düşük bir fiyat verebildikler oranda azami kara ulaşabilir. Birçok işçi neden bu fabrikalar kapanıyor? diye düşünüyor. Sınıfsal yapıda bir deðişme yaşanıyor. Kapitalistler arasında sadece tekelci olan ya da olmayan bir burjuvazi ayrımı deðil. Tekeller arasında yeni çelişkiler oluşmuştur, bunu dikkate almak gerek. Ayrıca işçi sınıfının da arasında bir ayrışma oldu ailelerle beraber 3 milyon insandan bahsediyoruz" diye konuştu.
Dünya çapında bir çok fabrikayı gezdiðini dile getiren Engel, Ýstanbul'dan Ankara'ya yolculuðu sırasında karşılaştıðı fabrikaları anlattı, "Uluslararası sanayi proleteryasının mücadelede garanti bir rol almalıdır. Dünya çapında dünya prolereteryası ilk defa önemli bir yere gelmiştir" dedi.
Engel, köylülüðün yerini şehirleşmeye bıraktıðını ifade ederek kapitalizmin başlangıcından bu yana en derin kriz sürecinde olduðuna işaret etti. Engel, "Devrimci bir dünya krizinin oluşması için ve bunun halklara yayılmasını önlemek için bir çalışma yapıldı. Bu çalışma ile özellikle Brics (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika ekonomileri) ülkeler dediðimiz ülkelerde kriz hafifletildi, yayılması önlendi" dedi.
Engel söyleşisinde, çevre krizinin de giderek insanlıðı tehdit eden bir çevre felaketine doðru gittiðini vurguladı.
Marx ve Lenin'in devrim stratejilerine deðinen Engel, "Devrimci sınıf savaşımlarının koşulları gelecekte ulusal ve uluslararası sınıf mücadelesinin diyalektiði tarafından tayin edilecek. Bu duruma her ülkedeki Marksist-Leninistlerin somut strateji ve taktiklerine yer verilmelidir" diye konuştu.
Komşu ülkelerdeki diktatörlüklere de dikkat çeken Engel, öncelikli olarak ülkelerin devrimci güçlerinin bir araya gelerek strateji ve taktik geliştirmesi gerektiðinin altını çizdi.
Engel, ICOR'un kuruluşu ve uluslararası devrim hazırlıðındaki stratejik önemine deðindi.